NEČUVENO: Tomu baš briga za Ustav Srbije!
Foto: Zorana Jevtić

Prekršio najviši pravni akt

NEČUVENO: Tomu baš briga za Ustav Srbije!

Politika -

Šef države odvalio da nema nameru da zove sve stranke na konsultacije u vezi sa formiranjem vlade, što mu je obaveza po članu 112.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prekršio je Ustav Srbije! On je mrtav ladan odvalio da nema nameru da zove sve stranke na konsultacije u vezi sa formiranjem nove vlade, što mu je nedvosmislena ustavna obaveza, prema članu 112.- Predsednik Republike predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista - piše u Ustavu Srbije.Slovo zakonaNikolić je, ne mareći za najviši pravni akt, rekao da će mandat za sastav nove vlade poveriti predsedniku SNS Aleksandru Vučiću, pošto je pobeda naprednjaka na izborima upečatljiva i jasna.- Ja mislim da neću morati čak ni da obavljam konsultacije, pošto sve zavisi od toga da li je neko obezbedio 126 poslanika koji glasaju za vladu i čim dobijem dokaze da je obezbedio, prestaju konsultacije i ja poveravam mandat - rekao je Nikolić.Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Slobodan Orlović kaže da je Ustav potpuno jasan.- Ustavna norma je jasna, on tu nema dispozicije da odlučuje hoće li ili neće. To je formalan uslov koji mora da se ispoštuje, i to su predsednici uvek dosad radili. Ukoliko zaista ne bi pozvao sve izborne liste na konsultacije, to bi bilo suprotno normi Ustava - kaže Orlović.

Bruka zemlju

Zanimljivo je da njegove kolege s Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Petrov i Darko Simović ostavljaju prostor da se „Ustav tumači“. Tako oni smatraju da je suština doći do mandatara, odnosno do dokaza da neka stranka ili lista ima većinu od najmanje 126 poslanika, te da je „besmislena ustavna norma u kojoj piše da treba sve da sasluša“.Lider DS Bojan Pajtić kaže da postupci predsednika Srbije vrlo često kompromituju državu.- Nigde u Evropi nije moguće zamisliti da predsednik države krši Ustav, ali kod nas je to uobičajeno. Njegovi incidenti vrlo često duboko kompromituju državu Srbiju. Zato Nikolić treba da ode s te pozicije, što će se i dogoditi za nekoliko meseci na predsedničkim izborima - kaže Pajtić.Krši proceduruPredsednica DSS Sanda Rašković Ivić kaže da predsednik Nikolić vrlo dobro zna da je njegov zadatak da barem formalno obavi konsultacije sa svim strankama.- Potpuno je jasno da su SNS i Aleksandar Vučić osvojili najviše glasova, i to zaista niko ne spori. Ali Tomislav Nikolić, kao predsednik svih građana Srbije, treba pre svega da se drži procedure i da pokaže ono što je obećao u maju 2012, da će biti predsednik svih građana Srbije, a ne produžena ruka i servis Aleksandra Vučića, što pokazuje u ovom trenutku - naglašava Raškovićeva.

Boško ObradovićPREDSEDNIK NAS SE PLAŠILider Pokreta Dveri Boško Obradović kaže da se predsednik Srbije pribojava opozicije:- On na najsramniji način unižava instituciju predsednika države i stavlja je u službu jedne partije. To na najbolji način govori zašto Tomislav Nikolić više nikad ne sme da bude predsednik Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja