Demokratska stranka traži više posmatrača
Foto: Rts

Demokratska stranka traži više posmatrača

Politika -
Demokrate su pozvale posmatračku misiju OEBS-a i Cesid da u drugom krugu predsedničkih izbora upute veći broj posmatrača na birališta i pojačaju kontrolu izbornog procesa

BEOGRAD - Demokratska stranka uputila je posmatračkoj misiji OEBS-a i Centru za slobodne izbore i demokratiju molbu da u drugom krugu predsedničkih izbora, 20. maja, upute veći broj posmatrača na biračka mesta u Srbiji i pojačaju kontrolu izbornog procesa, saopštio je DS.

U saopštenju se navodi da je, nakon prvog izbornog kruga, SNS iznosio u javnosti optužbe kojima je dovodila u pitanje regularnost izbora i da, iako su sve nadležne institucije odgovorno radile na ispitivanju svih pritužbi i pokazale njihovu neosnovanost, postoji opravdana zabrinutost da će i u drugom krugu doći do sličnih pokušaja.

"Naš duboki interes je da imamo fer i regularne izbore i da se legitimitet izabranih institucija ne dovodi u pitanje. Borili smo se za demokratske izbore, za transparentnost i proverljivost izbornog postupka, za poštovanje izborne volje građana", navodi se u saopštenju DS-a.

DS zato apeluje da OEBS i Cesid upute veći broj posmatrača na biračka mesta u Srbiji i da pojačaju kontrolu izbornog procesa.

"Molimo Vas da u izbornom procesu, od njegovog početka do kraja, budete uključeni u većem obimu i pomognete da drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji prođe mirno, bez incidenata, kako se ni na koji način ne bi dovela u pitanje volja građana izražena na izborima", navela je Demokratska stranka u apelu upućenom OEBS-u i Cesidu.

1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track