PREDSEDNIK ČEDA: Jovanović za šefa države, LDP ulazi u vlast
Foto: Zorana Jevtić

Lider liberala smislio kako da se dočepa vlade

PREDSEDNIK ČEDA: Jovanović za šefa države, LDP ulazi u vlast

Politika -

Jovanićev plan je da isturi svoju kandidaturu naspram kandidata ujedinjene opozicije

Start trke za predsednika Srbije sledeće godine mogao bi da preraste u pravi metež ako opozicioni blok zaista bude imao više kandidata.Prema saznanjima Kurira, lider LDP Čedomir Jovanović planira da pomrsi konce opoziciji, čime bi pomogao SNS, tako što će isturiti svoju kandidaturu naspram zajedničkog kandidata ujedinjenih opozicionih partija.- Naprednjaci znaju za tu njegovu ideju, kao i za to da će opozicija svoju šansu tražiti već na predsedničkim izborima. Jasno je da ujedinjena opozicija najviše može da ugrozi vlast isturanjem u prvi plan neke nestranačke ličnosti koja bi bila prihvatljiva i levici i desnici. Zato će SNS ohrabriti Čedu da se i on kandiduje. Jovanović je spreman sve da učini kako bi ušao u vlast. Setite se da je indirektno nudio svoju pomoć, odnosno spremnost da učestvuje u vladi - objašnjava naš izvor.LDP ćutiIz LDP juče nismo uspeli da dobijemo komentar da li je pred formiranje vlade i ovakav rasplet u igri. U ovom taboru odranije poručuju da je na važnim temama, u šta spada i zajednički predsednički kandidat, moguća saradnja sa svim građanskim i proevropskim strankama, što za LDP isključuje DSS-Dveri i SRS.Upitan da li će se konsultovati s liderima LDP i LSV, za koje se najčešće spekuliše da će postati deo republičke, odnosno pokrajinske vlasti, Vučić je rekao da će sa svima razgovarati o tome kako vide političku scenu Srbije, ali je pozvao novinare da ne pokušavaju da nagađaju ko će ući u novu vladu jer „sve o čemu su nagađali nije se pokazalo tačnim“.Rasim dobio aminIznenadnom najavom lidera SDPS Rasima Ljajića da će se kandidovati, Vučić je od juče dobio predsedničkog kandidata i u svojim redovima. On je rekao da ima poverenja u Ljajića i da je to shvatio kao legitiman potez predsednika stranke koju vodi i neće time da se bavi.- Rasimu želim svu sreću, on će biti deo vlade... Predsedničkim izborima ću se baviti mesec dana i ne duže od toga - izjavio je Vučić.Ljajić za naš list otkriva da je lider SNS bio šaljivo raspoložen kad je saznao za njegovu kandidaturu.- Vučić mi je u šali rekao: „Pobogu, Rasime, hoćeš li ti da budeš ministar ili predsednik?“ Ali, naravno, s njim ću tek ozbiljno popričati kad predsednički izbori budu na dnevnom redu. Očekujem mnogo kandidata i sigurno je da nisam u grupi favorita. Međutim, imam pravo da vidim stepen podrške građana za sve ono što smo stranka i ja do sada radili. To je jedini motiv moje kandidature - objašnjava Ljajić.

ČEDA I ČANAK DA KAŽU S KIM SU!Lider SDS Boris Tadić pozvao je juče Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka da se javno izjasne da li će sarađivati s Vučićem.- Ne želim da nosim breme pritajene ili tihe saradnje s vladom Aleksandra Vučića. LDP i LSV treba da se izjasne da li prihvataju status opozicione stranke ili bi da sarađuju s vladom Aleksandra Vučića - kaže Tadić, koji tvrdi i da zna njihov stav.Jovanović je odbrusio Tadiću što mu se obraća preko konferencija za novinare:- Mislim da je breme Tadića mnogo veće od navodne neizvesnosti oko toga šta ću ja sutra uraditi. Ja ni do sada nisam bio u koaliciji s Vučićem, nisam ja pravio tu stranku i ne mislim da bilo ko treba da glasa za mene samo zbog toga što ću reći da ne mogu ni sutra da radim bilo šta s Vučićem.

Uskoro formiranje vladeVUČIĆEV PLAN ZA DESETAK DANABudući mandatar Aleksandar Vučić kaže da će u novoj vladi biti jednak broj ili možda jedno manje ministarstvo nego u prethodnoj. Kako je rekao, trenutno se radi na zakonima o ministarstvima i vladi, pa će preciznije biti definisane nadležnosti ministarstava da bi se možda dva spojila. Vučić je otkrio i da će plan nove vlade biti poznat za desetak dana.

I ONI ULAZE U TRKU ZA PREDSEDNIKAAnalitičar Branko Radun smatra da je cilj spekulacija o predsedničkim kandidatima da se promovišuTOMISLAV NIKOLIĆ - Njegova kandidatura i šanse na izborima zavise od njegovog odnosa s Vučićem. IVICA DAČIĆ- Dačić želi da se probije kandidaturom i zbog stranke, ali i zbog sebe, bitno je ko mu je protivkandidat.BORIS TADIĆ- Pokušava da se održi na političkoj sceni. Nema neke šanse, jedino bi mogao da pokvari rezultat protivkandidatima.

RASIM LJAJIĆ- Želi kandidaturom da učvrsti svoju stranku, koja je stalno prisutna u vlasti. Takođe, želi da pokaže koliku težinu ima, kao jedini političar koji nije beogradski.

VOJISLAV ŠEŠELJ- Hoće da ojača stranku i učvrsti svoju poziciju. Još je neizvesno kako bi prošao na izborima, ali ako dobro prođe, to će biti velika šansa za jačanje SRS.ALEKSANDAR ŠAPIĆ- On je nezavisni igrač i nema realne šanse na izborima, ali kandidaturom bi želeo da se pozicionira zbog dobrih rezultata na Novom Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track