Mladićeva odbrana traži odlaganje suđenja na šest meseci

Mladićeva odbrana traži odlaganje suđenja na šest meseci

Politika -
Odbrana tvrdi da je i tužilaštvo potvrdilo da nije ispunilo svoju obavezu obelodanjivanja dokaznog materijala i da bi, u takvim okolnostima, početak procesa narušio pravo generala Mladića na pravično suđenje

HAG - Odbrana generala Ratka Mladića, optuženog za genocid u BiH, u ponedeljak veče ponovo je zatražila da suđenje Mladiću, zakazano za 16. maj, bude odloženo na šest meseci zbog toga što tužioci nisu obelodanili sve dokaze braniocima.

Prošlog petka, Mladićev branilac zatražio je i izuzeće predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija zbog utiska da je pristrasan i odlaganje početka procesa na tom osnovu. O tom zahtevu, predsednik Tribunala Teodor Meron još nije doneo odluku.

U novom zahtevu za odlaganje, odbrana tvrdi da je i tužilaštvo potvrdilo da nije ispunilo svoju obavezu obelodanjivanja dokaznog materijala i da bi, u takvim okolnostima, početak procesa narušio pravo generala Mladića na pravično suđenje.

Kao alternativno rešenje za odlaganje procesa, branilac Lukić naveo je da tužioci ne izvode svedoke povezane sa dokazima koji odbrani nisu dostavljeni na vreme.

Odbrana je do sada nekoliko puta, iz istog razloga, tražila odlaganje, ali je raspravno veće sudije Orija te zahteve odbilo.

General Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid nad više od 7.000 srebreničkih muslimana u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu pod zaštitom UN u istočnoj Bosni.

Optužnica mu na teret stavlja i progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce. Generala Mladića uhapsile su vlasti Srbije, 25. maja prošle godine, u Lazarevu kod Zrenjanina, a u Hag je izručen šest dana kasnije.

U dva prva pojavljivanja pred sudijom Orijem, početkom juna i jula, Mladić je odbio da se izjasni o krivici po tačkama optužnice, ali je optužbe nazvao monstruoznim, posle čega je sudija, u skladu sa pravilima, u spis uneo da je optuženi izjavio da nije kriv.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track