OBJAVLJEN IZVEŠTAJ STRANAKA ZA 2015: SPS  od izadavanja nekretnina zaradio 50 miliona dinara
Foto: Nebojša Mandić

U vlasništvu imaju 27 a 53 koriste i spore se oko njih

OBJAVLJEN IZVEŠTAJ STRANAKA ZA 2015: SPS od izadavanja nekretnina zaradio 50 miliona dinara

Politika -

BEOGRAD - Samo od izdavanja nekretnina SPS godišnje zaradi 50 miliona dinara, zbog čega je uz SNS jedina stranka čiji su prihodi tokom 2015. prešli 200 miliona.

Prema izveštajima koje su predali Agenciji za borbu protivkorupcije naprednjaci imaju najveće prihode, dva puta veće od socijalista. Ipak, ako se bogatstvo meri u prilozima i nekretninama SPS je tu bez premca.

Na ime donacija od fizičkih i pravnih lica dobili su oko 50 miliona dinara, a toliko su zaradili i od izdavanja svojih objekata.

Dejan Backović, finansijski direktor SPS, kaže da ova stranka u svom vlasništvu ima 27 nekretnina i još 53 koje koriste i oko kojih se spore sa državom.

- Oko nekih je suđenje u toku, neki su na apelaciji, a za pojedine će tek početi sudski sporovi. Većinu njih izdajemo, uglavnom one za koje smo sigurni da će na kraju pripasti nama, objašnjava Backović.

Teško je utvrditi kolika je vrednost objekata koje poseduje SPS, ali je izvesno da su najveredniji oni u Beogradu. Oni su jedino i bili predmet procene.

Zgrada na Studentskom trgu, u kojoj je sedište stranke ima oko 3000 kvadrata, a prema sudskoj proceni vredna je oko 4,3 miliona evra. Obejakt u beogradskoj opštini Voždovac koji ima blizu hiljadu kvadrata procenjen je na 1,4 miliona evra, dok je vrednost onog u opštini Čukarica 719.000 evra.

S druge strane naprednjaci u svom vlasništvu nemaju ni jednu nekretninu, a prihod od 4 miliona evra koji su zaradili prošle godine, pristigao je iz republičkog i pokrajinskog budžeta, kao i iz kasa lokalnih samouprava.

Od donacija je stiglo 1,6 miliona dinara.

Najveži deo troškova, kao i kod drugih stranaka, prošle godine otišao je na režije i zarade zaposlenih- oko 120 miliona dinara.

PUPS Milana Krkobabića je od članarina zaradio 3,3 miliona dinara, a prihode je sticao oročenjem novca u bankama, pa su tako u 2015. na kamatama zaradili 1,1 milion dinara.

Od partija koje su ušle u parlament u najvećem minusu je DS. Demokrate su za kamate, zatezne kamate i izvršitelje prošle godine platili više od 20 miliona dinara, a za naknadu štete trećim licima su isplatili 38,7 miliona dinara. Od donacija i prihoda od članarine zaradili su oko 14,5 miliona dinara.

Najmanji minus ima SDS Borisa Tadića, dok je najmanje novca prošlo kroz kasu LDP. Ta stranka je prošle godine prihodovala 1,7 miliona dinara kroz budžete pokrajine i lokalnih samouprava. Na ime donacija liberali su dobili više od 125.000 dinara, a najviše su potrošili na kamate oko 2,4 miliona dinara.

( Nataša Latković/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track