SMENE UREDNIKA NA RTV: Kritike i polemika u javnosti, premijer tvrdi da je sve po propisu
Foto: Profimedia

Strasti se ne smiruju

SMENE UREDNIKA NA RTV: Kritike i polemika u javnosti, premijer tvrdi da je sve po propisu

Politika -

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, međutim, smatra da su smene urednika na RTV-u po propisu i da nije bilo upliva politike, već je sve rešavano kroz Upravni odbor

Smene i ostavke u Radio-televizji Vojvodine koje su usledile ubrzo posle parlamentarnih izbora izazvale su kritike i pokrenule polemiku u javnosti o razlozima za to i pritiscima vlasti na medije. Novinarska udruženja i pojedine stranke ocenili su da je reč o političkim smenama i pritiscima vladajuće strukture, dok premijer tvrdi da su smene po propisu i da nije bilo upliva politike. Problem svakako predstavlja odsustvo jasnih kriterijuma, procedura i obrazloženja za promene koje su se desile unutar te medijske kuće.

Prema pisanju lista Danas od 19. maja, za talas političkih smena u RTV zainteresovali su se i Evropska unija, Savet Evrope i OEBS i u narednim danima u Beogradu bi trebalo očekivati sastanak povodom dešavanja na javnom servisu Vojvodine.

Vučić: Sve po propisima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, međutim, smatra da su smene urednika na RTV-u po propisu i da nije bilo upliva politike, već je sve rešavano kroz Upravni odbor. "Ja, koliko vidim, tamo se stvari po prvi put dešavaju po zakonu. Zašto da budem zabrinu kada se stvari dešavaju po zakonu. Niko ne lupa table nikakve, niko ne smenjuje ljude i ne dovodi ljude iz Beograda po partijskoj liniji, kao što su to radili 2008. i 2011. godine", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je rekao da ne misli da neko treba da ima "naslednu funkciju" i da se uvodi "monarhizam" u javna preduzeća da bi oni koje su postavili Bojan Pajtić i Bojan Kostreš (DS) "bili negde do kraja života".

Foto Beta/Slobodan Miljević
Foto Beta/Slobodan Miljević

"Više me zanima kada će da počne racionalizacija RTV i RTS, izbori su prošli. Četiri godine treba da se radi u Srbiji. Ono što me mnogo više zanima je kada će da krene racionalizacija da mi ne bismo trošili državne pare, jer mi je sporazum u MMF- om mnogo važniji od žalopojki Bojana Pajtića i Bojana Kostreša i njihovih političkh prijatelja i poslušnika".

Za sada bez dobrog obrazloženja

Uprkos zahtevima zaposlenih i novinarskih udruženja da se obrazlože smene i promene unutar RTV-a, za sada nisu usledila jasna obrazloženja. Programski savet RTV-a saopštio je da nije obavešten o tome da je zvanično zaključeno da dosadašnja programska koncepcija te medijske kuće nije adekvatna, niti koja je njena alternativa.

Programski savet je ocenio da je preraspodela radnih zadataka ili menjanje urednika redovan deo rukovošenja medijskom kućom u skladu sa programskom koncepcijom, ali da ona prvo treba da prođe "sve instance odobravanja". "Način da se promene uvode manirom političko-ideološke selekcije podseća na diferencijaciju nepodobnih, koja nam je svojevremeno donela katastrofalno loš kvalitet programa i potpuni gubitak auditorijuma", upozorio je Programski savet u saopštenju.

Zaposleni u toj medijskoj kući su takođe saopštili 19. maja da na sastanku koji je dan ranije održan na inicijativu novog v.d. rukovodstva te kuće, nisu dobili objašnjenja zašto je preko noći došlo do potpune promene uređivačke koncepcije i smene ljudi. "Umesto obrazloženja, v.d. rukovodstvo je iznelo samo paušalne i uvredljive tvrdnje da smo do sada radili neprofesionalno i da su naši izveštaji bili jednostrani", navodi se u pismu.

Zaposleni zahtevaju da se smenjeni urednici, novinari i prezenteri hitno vrate na radna mesta, jer rukovodstvo koje se nalazi u v.d. statusu i koje nije izabrano na konkursu, nije imalo pravo na poteze koje je povuklo.

Nov upravljački tim RTV: Ubuduće će morati da se radi drugačije

Vršilac dužnosti urednice prvog programa na Radioteleviziji Vojvodine Nada Kalkan izjavila je da u događajima na vojvođanskom javnom servisu vidi "isključivo potrebu novog urednika da izabere svoj tim", preneo je 19. maja portal Cenzolovka. "Glavni i odgovorni urednik ima pravo da bira svoj tim, i u tom kontekstu je logično da se na uređivačkim pozicijama menjaju ljudi", rekla je Kalkan za taj portal.Ona je istakla da će u tom timu biti kvalitetni novinari "kojima do sada nisu davali priliku da rade".

Foto: Beta
Foto: Beta

Kao jedan od svojih prvih poteza na novoj funkciji, Nada Kalkan je odlučila da u Dnevniku u 17.00 više neće svakodnevno biti najavljivanja Pravog ugla, emisije koja se emituje odmah nakon Dnevnika. Ona je za Cenzolovku rekla da joj je "oduvek smetao" takav koncept i da je zato, sad kada je u mogućnosti, odlučila da sa tim raskrsti.Kalkan je dodala i da će se uključenja Pravog ugla u Dnevnik raditi samo kada u toj emisiji budu "izuzetni gosti". "Svakodnevna uključenja u Dnevnik smatram neprimerenim", kazala je Nada Kalkan.

Šef deska informativne redakcije RTV Budimir Marković izjavio je da nikome neće faliti ni dlaka sa glave, da niko neće ostati bez posla, te da nikome neće biti smanjen koeficijent za zaradu i neće biti ukidanja emisija. "Ali, ubuduće će se morati raditi drukčije, moraćemo se potruditi da budemo objektivniji, da imamo izbalansiranu uređivačku politiku na koju neće uticati ni opozicija ni vlast, ni nevladine organizacije, pa ni Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Ako se za sve ovo izborimo, uspećemo da očuvamo pokrajinski javni servis", rekao je, kako je prenela Cenzolovka, Marković na novinarskom kolegijumu održanom 18. maja.

Marković je negodovao što se od "RTV pravi fama, pišu peticije i stvaraju podele" i pozvao novinare da više ne potpisuju peticije "kojima brane sebe, a ne druge", jer jedino tako "RTV može da se izvuče iz blata koje se kreira spolja". "Na RTV se stvara novi tim u kojem će biti ljudi koji nisu u strankama, kako ih prozivaju, i koji nisu nesposobni. Nije tačno da su na RTV došli naprednjaci, već su to profesionalci koji znaju svoj posao", kazao je šef centralnog deska RTV.

Prema pisanju portala, Marković je nekoliko puta upao u oštre verbalne duele sa novinarima, koji su od njega pre svega tražili konkretan odgovor na pitanje zašto se smenjuju urednici kada je program RTV dobio pohvalnu ocenu Programskog saveta RTV.

Pajtić: Nismo koristili RTV za stranačku propagandu

Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić tvrdi da je netačna izjava premijera Aleksandra Vučića da je RTV služila za stranačku propagandu te stranke.

Pajtić, koji smatra da su smene u RTV skandalozne, u pisanoj izjavi medijima, kaže da, za razliku od Vučića koji, kako navodi, ne silazi RTS-a, on godinama nije gostovao na vestima vojvođanske TV.

Lidera DS-a, kako kaže, ne čudi to što Vučić javni servis doživljava kao svoje vlasništvo, već ga čudi "što takav svoj odnos projektuje na druge".

Pajtić kaže da ga ne čudi ni to što Vučić "ne preza da blati ljude koji su od televizije koju niko nije gledao, napravili televiziju koja je uzor za mnoge u regionu".

SNS podseća Pajtića kada je gostovao na RTV

Srpska napredna stranka saopštila je danas da je Bojan Pajtić, koji tvrdi da godinama nije gostovao na RTV, na toj TV, na primer, gostovao 20. aprila, dan pre početka izborne tišine i to, kako se navodi, u udarnom terminu, u centralnoj informativnoj emisiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track