Devenport: EU dala snažu podršku reformama u Srbiji
Foto: Nebojsa Mandic

Devenport: EU dala snažu podršku reformama u Srbiji

Politika -

BEOGRAD - Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da je EU dala snažnu podršku za nastavak ekonomskih reformi u Srbiji.

"EK je dala detaljne preporuke po pitanju ekonomskih reformi, a juce je data snažna podrška ekonomskim reformama, finansijskoj politici i restrukturiranju javnih preduzeća", rekao je Devenport odgovarajući na pitanja novinara.

On je kazao i da EU želi da podrži srpsku vladu u nastavku reformi.

"Poboljšanje poslovne klime je tesno povezano, takođe, sa okvirom koji mora da se stvori u okviru implementacije akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23", rekao je Devenport.

On je kazao da su svi svesni saopštenja Saveta EU za ekonomska i finansijska pitanja - ECOFIN kojim su ministri zemalja EU, kao i EK, jasno podržali opšti pravac ovih reformi.

Oni su, takođe, dali svoje preporuke u smislu da se još više napora uloži u podsticanje privatnog sektora, jer je sektor malih i srednjih preduzeća najveći potencijal za privredni rast. Devenport je dodao da će EU nastaviti da pomaže Srbiji.

Ministri finansija EU čestitali su juče u Briselu Srbiji na ostvarenom ekonomskom rastu i poručili da zemlja mora da istraje na započetim strukturnim reformama kako bi se što bolje pripremila za konkurenciju koja je čeka kao buduću članicu Unije.

Na jučerašnjem sastanku Ekonomskog i finansijskog dijaloga EU i zemalja Zapadnog Balkana i Turske razmatran je dokument Vlade Srbije koji se odnosi na makroekonomska i strukturna pitanja, kao i na prioritetne investicione projekte u zemlji.

Ministar finansija Srbije, Dušan Vujović izjavio je novinarima juče u Briselu da je Srbija većinu preporuka iz prethodne godine ispunila i da su nalazi do kojih se došlo tokom današnjeg sastanka u Savetu EU u najvećoj meri bili očekivani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja