Putin: Vučiću, primi ruske ljude u vladu
Foto: Reuters

Premijer Srbije u nenajavljenoj poseti Moskvi

Putin: Vučiću, primi ruske ljude u vladu

Politika -

Predsednik vlade, iako je u privatnoj režiji bio u Rusiji, srdačno je dočekan u Kremlju, gde je bilo reči o ekonomskoj i političkoj saradnji, ali i o sastavu novog kabineta u Nemanjinoj

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić sreo se juče u Moskvi s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji se otvoreno interesovao za sastav buduće vlade Srbije. U srdačnom obraćanju mandataru, šef ruske države nije krio svoju želju da u Vučićevom kabinetu bude mesta za rusofile.- Vaša stranka je ubedljivo pobedila. Pored toga, neophodan broj mesta u parlamentu dobili su vaši saveznici. Želim da izrazim nadu da će, ma kako izgledala buduća vlada Srbije, u njoj zasluženo mesto imati ljudi koji su ozbiljnu pažnju uložili u razvoj naših bilateralnih odnosa, odnosa Rusije i Srbije, i mi ćemo nastaviti sa svojim naporima da osnažimo povezivanje dve države i nastavićemo da gradimo odnose u političkoj saradnji, ekonomiji i na međunarodnom planu - poručio je Putin, koji je gosta iz Srbije primio u svečanom salonu u Kremlju.Lični doprinosPremijer Vučić odgovorio je da će Srbija učiniti sve jer su joj odnosi s Ruskom Federacijom od velike važnosti.- Posebno cenimo i vaš lični doprinos razvijanju odnosa između naših država i učvršćavanja odnosa na svim poljima. Nova vlada biće formirana do sredine juna i smatramo da nam je čast i dužnost da odnose s Rusijom unapređujemo u svim pravcima, i u ekonomiji i u politici. Ipak, prvo i najvažnije je, naravno, ekonomska saradnja - naglasio je Vučić.Ova poseta Vučića Moskvi i njegov susret s Putinom bila je za srpsku javnost iznenadna jer se za nju saznalo tek juče, i to od portparola Kremlja Dmitrija Peskova.- U Moskvi se u privatnoj poseti nalazi premijer Srbije Aleksandar Vučić, a u okviru njegovog boravka u ruskoj prestonici održaće i sastanak i razgovor s predsednikom Putinom - naveo je Peskov.Tek posle ove objave oglasio se i kabinet premijera Srbije, koji je saopštio da se Vučić sastao s predsednikom Rusije i da su razgovarali o odnosima Beograda i Moskve i svim oblicima saradnje. U saopštenju se navodi da su dvojica lidera zaključila da iskreno i istinsko prijateljstvo srpskog i ruskog naroda u budućnosti mora biti potvrđeno još konkretnijom i uspešnijom saradnjom u svim sferama društvenog života. Premijer Vučić zahvalio je predsedniku Rusije na političkoj podršci koju Rusija pruža u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije. DobrodošlicaVučić je na svom Tviter nalogu objavio fotografiju sa sastanka s moćnim Rusom, uz poruku: „Hvala predsedniku Putinu na toploj dobrodošlici.“Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da Vučićeva poseta govori o posebnom tretmanu Rusije prema Srbiji.- To potvrđuje koliko je Rusiji stalo do dobrih odnosa sa Beogradom i koliko lično Vučiću iskazuje podršku. Ipak je reč o premijeru male zemlje koja nesrazmerno svojoj veličini dobija tretman od državnog vrha Rusije - kaže Anđelković.

Čest gostMOSKVA REDOVNA STANICAAleksandar Vučić je u Moskvi poslednji put boravio krajem oktobra prošle godine, kada se sreo s Putinom i ruskom premijerom Dmitrijem Medvedevom. Srpski premijer je tokom trodnevne posete otvorio Srpsko-ruski poslovni forum i posetio Moskovski međunarodni forum inovativnog razvoja „Otvorene inovacije“. U mnoštvu aktivnosti i dogovora za buduću saradnju dve zemlje zabeležena je jedna zanimljivost. Govoreći o neophodnosti prilagođavanja na nove tehnologije, Vučić je priznao da ne poseduje „pametni telefon“, na šta je ekspresno reagovao Medvedev, koji je gostu iz Srbije poklonio Android smartfon ruske proizvodnje „jota 2“.

Dva u jedanPRVO KOD LEKARAPrema informacijama Kurira, Vučić je u rusku prestonicu otputovao u sredu ujutro, a povod za odlazak su lekarski pregledi koje je morao da obavi u Moskvi.

Zajedničke temeekonomija: plasman poljoprivrednih proizvoda, robna razmena, energetikapolitika: Kosovo, međunarodni odnosibezbednost: humanitarni centar u Nišu, vojna neutralnost, odnosi s NATO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track