ŠOKANTNO Bivši ambasador SAD za Kurir: Đinđića u smrt oterao Zapad!
Foto: Marina Lopičić, Profimedia

Šokantne tvrdnje Vilijama Montgomerija

ŠOKANTNO Bivši ambasador SAD za Kurir: Đinđića u smrt oterao Zapad!

Politika -

Nekadašnji diplomata tvrdi za Kurir da su ključni faktori koji su doveli do atentata bili pritisci iz Vašingtona zbog Haga

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri tvrdi da su pritisci sa Zapada, u čemu je prednjačio Vašington, bili ključni faktori koji su doveli do ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića. On takođe otvoreno priznaje da je u ime svoje zemlje vršio pritisak na Đinđića da izvrši obaveze prema Hagu.Montgomeri za Kurir objašnjava da je to pritiskanje zapravo bilo uslovljavanje Srbije novcem koji je naša država dobijala od američke vlade pod određenim uslovima.Uslovi za dolare - Daću vam samo jedan primer tog pritiska. SAD su svake godine davale paket finansijske pomoći Srbiji u iznosu od 100 miliona dolara. Bez odobrenja Kongresa te pomoći ne bi bilo, ne bi stizala u Srbiju. To je bio taj pritisak - kaže Montgomeri.Američki diplomata ne krije da su ključni faktori u ubistvu Đinđića 12. marta 2003. bili upravo pritisci Zapada, u kojima je prednjačio Vašington.Govoreći o političkoj pozadini atentata na srpskog premijera, naš sagovornik kaže da nije video nijedan dokaz koji bi Vojislava Koštunicu, tadašnjeg predsednika SRJ, povezao s tom pričom.

- Ono što je 100 posto istina jeste da su odnosi Đinđića i Koštunice u to vreme bili opterećeni velikim nesuglasicama. Atmosfera je bila otrovna, Đinđić se suočavao s padom popularnosti i veoma je moguće da je Legija mislio da će se lako izvući s ovim ubistvom. Znate, govorimo o pripadnicima kriminalnog klana koji su o ubistvima razgovarali kao što bismo vi i ja o ispijanju kafe. Ta atmosfera protiv Đinđića bila je očigledna - naglašava Montgomeri.On smatra da je ključni događaj koji je doveo do te atmosfere oružana pobuna „crvenih beretki“ u novembru 2001. i Koštuničin gest da ga to ne zanima.Legija se osilio- Koštunica je bio ogorčen i nije hteo da angažuje vojsku i zaustavi protest, što je bilo sramno i stavilo je Đinđićevu vladu u ozbiljnu opasnost. Posledica te odluke je povećavanje Legijinog uticaja. Ipak, ponavljam, nisam nikad video nijedan dokaz da je Koštunica odgovoran i na tome je ostalo - zaključuje Montgomeri.

Politička pozadina ubistva Legija tvrdi ČOVIĆ NAJBOLJE ZNA KO JE UBIO PREMIJERABivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija, osuđen za ubistvo Đinđića, izjavio je u intervjuu za nedeljnik Ekspres da se Nebojša Čović do sada mnogo puta izjašnjavao na temu da li su u atentat na premijera umešane strane službe i domaći političari, među kojima je i on:- Čović je rekao svoj stav o tome, a da li je to tačno ili nije, to on najbolje zna.Čović je poručio za Kurir da je Legija već sve objasnio u intervjuu:- Nemam ništa da dodam u odnosu na Legijin komentar, s tim što svakom pametnom, analitičnom i dobronamernom mnogo toga može da bude jasno kada pročita intervju.Sve sam rekao kada su svi ćutali i kada je bilo zabranjeno da se o tome priča. Nije moj problem što niko nije hteo da sluša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track