DŽOKER: Demokrate hoće Milicu Delević za šefa stranke
Foto: Fonet

Izbori u DS: Pajtić i Šutanovac neće biti jedini kandidati

DŽOKER: Demokrate hoće Milicu Delević za šefa stranke

Politika -

Znatan deo članova i funkcionera DS veruje da bi neko ozbiljan i bez repova iza sebe bio najbolje rešenje za čelo partije

Lideru DS Bojanu Pajtiću i funkcioneru te stranke Draganu Šutanovcu značajno su umanjene šanse da neko od njih pobedi na izborima za novog predsednika, jer je sve izvesnije da bi im protivkandidat mogla biti Milica Delević, koju kao dobro rešenje vidi veliki deo članstva, saznaje Kurir. Takođe, slabost Pajtića i Šutanovca pokazala se i na sednici Glavnog odbora DS u subotu, kad nisu uspeli da izguraju svoj predlog da izborna skupština stranke bude 10. jula, već je zakazana za 24. septembar, što je rok koji daje dovoljno vremena trećem kandidatu da se uključi u trku za tron demokrata.

- Većina članova Glavnog odbora pobunila se na ideju da izbori budu 10. jula, a do septembra će se pojaviti novi kandidati, što su Pajtić i Šutanovac hteli da izbegnu i zato im se žurilo. Na sednici GO su se interno već pominjala neka imena, ali najviše Milica Delević. Ona bi bila dobro rešenje, a Pajtić i Šutanovac su svesni da nemaju šanse pored nje.

Osim toga što bi prvi put žena stala na čelo demokrata, Delevićka iza sebe nema nikakve afere, a ima zavidnu karijeru kao profesor univerziteta. Njen kvalitet je priznao i Vučić, pa ju je pozvao da bude u vladi Srbije iako je bila funkcionerka DS - kaže izvor Kurira iz vrha demokrata.

Delevićeva, koja je trenutno na poziciji zamenika generalnog sekretara Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), zvanično, međutim, negira mogućnost da se vrati aktivnom bavljenju politikom u Srbiji.- Već tri godine radim u EBRD i ne planiram politički angažman u Srbiji - poručila je kratko Delevićeva.Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi Delevićeva bila bolje rešenje od Pajtića i Šutanovca.- U odnosu na druga personalna rešenja, Delevićeva jeste bolji izbor. Ona bi mogla da pomiri potpuno suprotne struje unutar stranke i da poboljša stav javnosti o DS. Ali kako je DS već natruo, ne treba očekivati čuda. Ipak, s njom svakako postoji šansa - zaključuje Anđelković.Niko iz DS juče nije javno želeo da komentariše naša saznanja da se deo članstva zalaže da Delevićeva bude kandidat.

Sam se poturaI IVAN VUJAČIĆ BI DA BUDE PREDSEDNIKFunkcioner Ivan Vujačić, bivši ambasador u SAD, tokom sednice GO sam se preporučivao za kandidata za mesto budućeg lidera. Za govornicom je čak izneo i svoju biografiju, a u govoru je hteo da stavi do znanja da on ume da lupi šakom o sto, kaže naš izvor. Međutim, Vujačić nije hteo da komentariše te događaje.- Ne želim da komentarišem sednicu GO, a po pitanju svoje kandidature sam sve rekao - kazao je kratko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track