DONETA ODLUKA: Evroazijska ekonomska unija počinje pregovore sa Srbijom o zajedničkom tržištu
Foto: AP

Velika šansa za privredu

DONETA ODLUKA: Evroazijska ekonomska unija počinje pregovore sa Srbijom o zajedničkom tržištu

Politika -

ASTANA - Članice Evroazijske ekonomske unije (EEU) će održati razgovore sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Evroazijske ekonomske komisije Tigran Sargsjan.

"Danas je doneta odluka o početku pregovora sa Republikom Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima između članica Evroazijske ekonomske unije i ove države", rekao je Sargsjan posle zasedanja Vrhovnog saveta Evroazijske ekonomske unije, a prenosi ruska agencija Tass.

Predsednici iz zemalja Evroazijske unije su, prema rečima ministarke za trgovinu EEU Veronike Nikišine, odlučili da otpočnu pregovore sa Srbijom o kreiranju zajedničke zone slobodne trgovine. "Posle ishoda naših pregovora, potpisaćemo novi ugovor o kreiranju zone slobodne trgovine između članica EEU i Republike Srbije", izjavila je Nariškina.

Trenutno, tri članice Evroazijske ekonomske unije, Rusija, Kazahstan i Belorusija, imaju sporazume o slobodnoj trgovini sa Srbijom, pri čemu se neke odredbe ovih sporazuma razlikuju. Dve preostale članice Unije, Jermenija i Kirgistan, imaju povlašćen režim u trgovini robom sa Srbijom.

Foto: AP
Foto: AP

U Astani, u Kazahstanu održava se sednica Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta, a ruski predsednik Vladimir Putin i njegove kolege iz Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgizije razmatraju dalje perspektive integracije u okviru te organizacije.

Učesnike Unije koja objedinjuje više od 180 miliona potrošača posebno interesuje formiranje zajedničkih tržišta nafte i gasa, kao i saradnja sa drugim zemljama, između ostalog i sa Srbijom. Savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov ranije je najavio da bi učesnici skupa trebalo da daju "zeleno svetlo" za početak pregovora o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima sa Srbijom.

Članice EEU su već potpisale ugovor o slobodnoj trgovini sa Vijetnamom, a tako se, kako je rekao Ušakov, vode slični pregovori sa Izraelom, dok stručnjaci istovremeno rade na pitanju uspostavljanja zona slobodne trgovine sa Indijom, Egiptom i Iranom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track