ZVANIČNO: Hrvatska dostavila pisanu saglasnost za Poglavlje 23
Foto: Shutterstock

Zagreb povukao rampu

ZVANIČNO: Hrvatska dostavila pisanu saglasnost za Poglavlje 23

Politika -

BEOGRAD - Hrvatska je dostavila pisanu saglasnost za otvaranje Poglavlja 23.

Prema nezvaničnim izvorima, na današnjem sastanku COREPER-a u Briselu, pitanje otvaranja poglavlja 23 će biti na dnevnom redu i očekuje se da će svih 28 država članica dati zeleno svetlo za otvaranje ovog poglavlja.

Prilikom predstavljanja programa slovačkog predsedavanja, koje počinje za tačno mesec dana, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je u Briselu da očekuje da posle deblokade poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i ljudska prava, očekuje da se otvore i nova poglavlja sa Srbijom.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Hrvatska je zaista obezbedila uslove da njeni zahtevi uđu u pregovarački proces Srbije i EU, ali ne onako kako je tražio Zagreb, javile su "Večernje novosti".

Prema navodima dopisnika beogradskog lista iz hrvatske prestonice, u oblikovanju merila za poglavlja 23 i 24, hrvatski zahtevi nisu prihvaćeni u formulacijama koje je Zagreb tražio, već su znatno ublaženi i prilagođeni evropskoj praksi.

Diplomatima u Briselu iz Zagreba će stići odobrenje da dozvole pristup definisanja merila za poglavlja 23. i 24. sa Srbijom, što znači da je zvanični Zagreb odustao od blokade.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač rekao je u utorak da su uslovi Hrvatske obaveza za Srbiju, kao i da bez poštovanja tih uslova nema napretka u pregovaračkom procesu Srbije.

Foto: AP
Foto: AP

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se to poglavlje otvori. Početkom maja na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije.

Predsedavajuća EU Holandija je tada ponovo pokušala da podstakne da se postigne konsenzus među zemljama članicama, podižući ovo pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja. Predstavnik Hrvatske ponovio je na sastanku 4. maja da ne može da se saglasi s otvaranjem poglavlja 23 navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale su na tome da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropsko.

Po podne konačna odluka o otvaranju pregovaračkih poglavlja

Ambasadori članica EU u Briselu danas popodne bi na sednici Komiteta stalnih predstavnika (COREPER) trebalo da donesu konačnu odluku koja se tiče otvaranja pregovora sa Srbijom o poglavljima 23 i 24.

Oni su potvrdili da je "postojala prepiska" Saveta s pojedinim zemljama članicama u vezi sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, ne navodeći detalje, uz komentar da je reč o uobičajenoj komunikaciji. Hrvatska je dala pismenu saglasnost da se nastave pripreme za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima o pristupanju Srbije EU. Holandsko predsedništvo stavilo je ovo pitanje na dnevni red očekujući da će o njemu danas biti postignuta saglasnost, posle intenzivnih kontakata sa Zagrebom.

Komesar za proširenje Johanes Han rekao je prošle nedelje da je s Hrvatskom pronadjeno rešenje za otvaranje poglavlja 23 i formulacija koja je prihvatljiva i za Hrvatsku, mada je Zagreb to isprva demantovao.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač rekao je juče da je Hrvatska osigurala da svi njeni zahtevi udju u pregovarački proces Srbije i Evropske unije i da se nada da će u junu biti postignuta saglasnost svih zemalja članica EU da Srbija otvori poglavlje 23.

(Tanjug/B92/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track