Vučić: Srbi treba da uče od Šveđana
Foto: Fonet

Obeležen Nacionalni dan Švedske

Vučić: Srbi treba da uče od Šveđana

Politika -

Poruka apsolutna sloboda ne može da postoji, ali može da bude ona koja ide uz određenu vrstu odgovornosti, a toga u Srbiji nema, rekao premijer na konferenciji „Open Sweden“

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče na konferenciji „Open Sweden“, u čast obeležavanja Nacionalnog dana Švedske u Beogradu, da su sloboda izražavanja, misli, savesti i veroispovesti najvažnije slobode u savremenom čovečanstvu, ali da se one neretko zloupotrebljavaju, zbog čega je potrebno da ih prati i odgovornost.Premijer je naglasio da su te slobode često zloupotrebljavane u političke svrhe.- Apsolutna sloboda ne može da postoji, ali može da bude ona koja ide uz određenu vrstu odgovornosti, a toga u Srbiji nema. Bilo bi dobro da od Švedske naučimo o slobodi, a još više o odgovornosti - rekao je Vučić i naglasio da u Ustavu Srbije postoje članovi koji garantuju slobodu izražavanja.

Veliko interesovanje... Posetioci konferencije
Veliko interesovanje... Posetioci konferencije

Lider SNS je uputio kritiku onima koji, kako je on naveo, po „ceo bogovetni dan“ drže pridike drugima, a ne žele da uvide svoje greške.- Oni koji izgube izbore nikada ne kažu da je to zato što su manje radili, bili manje vredni ili manje pametni, ili da su imali lošiju politiku, već je razlog za poraz uvek zato što nema dovoljno medijskih sloboda. Tvrde da su najbolji na svetu i da bi oni dobili 48 odsto samo da su ih televizije više puštale - rekao je premijer.

Saša Janković
Saša Janković

Na konferenciji u Klubu poslanika, čiji je domaćin bio ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp, Vučić je zahvalio toj državi kao jednoj od najvećih bilateralnih donatora. Asp je naglasio da Srbija može da se osloni na podršku Švedske u procesu evrointegracija i preneo Vučiću čestitku švedskog premijera Stefana Levena za pobedu na izborima.

Robert Čoban i Kori Udovički
Robert Čoban i Kori Udovički

U bašti kluba nakon konferencije organizovana je svečanost u čast Nacionalnog dana Švedske, a na njoj su prisustvovali ambasador Nemačke Aksel Ditman, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, šefica pregovaračkog tima Srbije za članstvo u EU Tanja Miščević....

Premijer priznaoBIO SAM LOŠ MINISTAR INFORMISANJAPremijer Srbije je priznao da se nije pokazao kao ministar informisanja u vladi 1998. i 1999. godine.- Ja sam bio ministar koji je veoma loše obavljao taj posao 1998. i 1999. jer nisam imao hrabrosti da se suprotstavim određenim zakonskim normama koje su drugi predlagali, a koje su se lomile preko moje grbače. Bio sam slab i platio sam cenu - rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track