Odgovor Đukić Dejanović Dverima

Odgovor Đukić Dejanović Dverima

Politika -
"Kao vršilac dužnosti predsednika Republike Srbije, nemam nikakva ovlašćenja da osnivam bilo kakve nezavisne komisije"

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović danas je, povodom zahteva Grupe građana Dveri da se hitno formira nezavisna državna komisiju koja bi ispitala rezultate izbora, navela da nema ovlašćenja da osniva bilo kakve nezavisne komisije.

"Kao vršilac dužnosti predsednika Republike Srbije, nemam nikakva ovlašćenja da osnivam bilo kakve nezavisne komisije, koje bi se bavile istraživanjem izbornih nepravilnosti i imale ovlašćenja koja navodite u Vašem pismu, niti za to postoji bilo kakav pravni osnov", navela je Đukić Dejanović u odgovoru na zahtev Dveri. Predsednica parlamenta je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, navela da postoji dovoljno institucionalnih mehanizama zaštite izbornog prava, utvrđenih pravnim poretkom Srbije, da bi se pored njih, mimo zakona, osnivali još i drugi ad hoc organi.

"Istovremeno, i sami učesnici u izbornoj trci imaju brojne i efikasne pravne mehanizme kontrole nad sprovođenjem izbora, utvrđene Zakonom o izboru narodnih poslanika. Stoga ne postoji ni pravni osnov, a ni objektivna potreba za osnivanjem takvih organa", navela je Đukić Dejanović. Povodom ocene Dveri da postoji "nezadovoljstvo građana Srbije, prouzrokovano ozbiljnim sumnjama da je izvršena izborna krađa od strane aktuelnog režima na đurđevdanskim izborima", Đukić Dejanović je odgovorila da su svi domaći i međunarodni posmatrači izbora, nevladine organizacije, nezavisne institucije koje se bave kontrolom izbornog procesa ocenili da su izbori u celini bili sprovedeni na zakonit način.

Đukić Dejanović je dodala da su rezultati izbora tačno i istinito utvrđeni i da u svemu odgovaraju izbornoj volji građana. Ona je navela da nije osnovano građanima Srbije pripisivati nezadovoljstvo koje je - i to bez razloga - prisutno samo kod pojedinih učesnika u izbornom takmičenju, niti se iza građana može zaklanjati neko ko zbog svojih parcijalnih interesa pokušava da izazove destabilizaciju države i rušenje njenih teško stečenih pozicija u međunarodnim odnosima.

"I na kraju, suzdržaću se od toga da komentarišem Vašu tvrdnju da je Socijalistička partija Srbije, čiji sam član "nekoliko puta bila učesnik i organizator izbornih krađa krajem prošlog veka", jer mi se niste obratili kao članu te partije nego kao vršiocu dužnosti Predsednika Republike", navodi se u odgovoru predsednice Slavice Đukić Dejanović na zahtev Grupe građana Dveri. Dveri su juče saopštile da ne priznaju održavanje drugog kruga predsedničkih izbora dok se ne utvrde pravi rezultati održanih izbora i najavili protest u Beogradu ukoliko Slavica Đukić Dejanović u roku od 48 sati ne odgovori na njihov zahtev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja