RUŽIĆ NERVOZAN ZBOG PITANJA O ROLEKSU: Šta političari kažu o Zakonu o poreklu imovine!
Foto: Saša Pavlić

Istinu na sunce

RUŽIĆ NERVOZAN ZBOG PITANJA O ROLEKSU: Šta političari kažu o Zakonu o poreklu imovine!

Politika -

Na pitanje Kurira da kaže više o poreklu sata od 9.500 dolara, kadar SPS rekao: Da li ste vi službenik Poreske uprave?

Ukoliko Zakon o poreklu imovine bude funkcionisao kao što je najavljeno, javnost Srbije će konačno saznati kojim parama je Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, sazidao vikendice na Savi, velelepnu vikendicu u Bajčetini i crkvu u tom selu.I ne samo to, onda bismo mogli da saznamo i koji je to drug kupio Branku Ružiću iz SPS „roleks“ od 9.500 dolara, čime se taj drug bavi, kao i kojim parama je Dragan Šutanovac, poslanik DS, kupio nekoliko skupocenih satova čija je ukupna vrednost nekoliko desetina hiljada evra.Branko Ružić, poslanik SPS, na pitanje da li se boji da bi mogao da se nađe pod lupom nadležnih organa kad bude usvojen pomenuti zakon, kaže da nema nikakav problem u vezi s tim.- Imperativ je da funkcioniše pravna država i da se primenjuju usvojeni zakoni. To podržavam i kao legalista nemam nikakav problem s tim - kaže Ružić.

Gradi na sve strane... Tomislav Nikolić
Gradi na sve strane... Tomislav Nikolić

Međutim, na pitanje da li bi otišao da objašnjava odakle mu sat, koji to prijatelj poklanja takve poklone i odakle tom prijatelju toliki novac, Ružić je poručio:- Da li ste vi službenik Poreske uprave? Ne bavite se hipotezama, molim vas.Nikolić i Šutanovac nisu odgovorili na poruku.Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbija kaže da veruje da će, kad novi zakoni budu usvojeni, da nastane bolja situacija.- Međutim, ne verujem da ćemo imati transparentno kretanje novca kao dlanom o dlan. Zakon koji počinje da uređuje te odnose ne može u početku da učini kretanje novca transparentnim. Taj zakon će, u svakom slučaju, biti korak napred - kaže Goati.

PrimenaKAKO ĆE DA FUNKCIONIŠEZakon o poreklu imovine će, kako se očekuje, biti obelodanjen u septembru, a usmeren je na tajkune, narko-bosove i političare. Imovina za koju ne budu mogli da dokažu poreklo oporezivaće se sa 75 odsto.- To nas ne sprečava da zbog 25 odsto ne ide krivični postupak - rekao je za Kurir Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde koji je pisao ovaj zakon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track