ODRŽAN TREĆI PROTEST PROTIV SMENA NA RTV: Za javni servis bez upliva politike
Foto: Printscreen N1

Neće odustati

ODRŽAN TREĆI PROTEST PROTIV SMENA NA RTV: Za javni servis bez upliva politike

Politika -

NOVI SAD - U Novom Sadu treći po redu ulični protest zbog smena na Radio-televiziji Vojvodine koji organizuje Pokret Podrži RTV. Protest je počeo satiričnom emisijom na otvorenom, gde je ironično predstavljen novi koncept vojvođanskog javnog servisa.

"Počinje nova programska šema, upoznao bih vas sa nekim promenama. Nije sve, što se kaže, bačeno niz vodu, nešto je nadograđeno, dobre stvari su zadržane, sve je naravno popravljeno – Jutarnji progam „Laku noć, Vojvodino“ svako jutro možete pratiti, zatim omiljena emisija za poljoprivrednike „Brazde“, od sad se zove„Brade“, a nakon toga odličan serijski program ostaje, svi koji ste voleli „Vere i zavere“, gledaćete drugu sezonu koja se zove „Vere i zavere protiv legitimno izabrane Vlade Srbije i Vučića pogotovo“, rekao je Daško Milinović, voditelj emisije "Alarm".

Protestna emisija je zatim poprimila ozbiljniji ton, a učesnici su podvukli da podržavaju borbu građana za javni servis bez političkih upliva.

"Mislim da je zaista građanska obaveza biti na građanskom skupu. Ja sam tako vaspitan, a sad, ko se ne oseća tako, šta da mu radimo", rekao je Zoran Kesić.

Etiketu stranih plaćenika, koju su im nametnuli tabloidi, kažu, prihvataju, jer se neki mediji prosto više ne trebaju ni demantovati.

Nakon emisije, samoprozvani strani plaćenici krenuli su u protestnu šetnju centrom grada, a ovaj put, prošli su i kroz centralne gradske ulice.

Tek tad, bilo je jasno da je ovaj skup daleko najmasovniji od svih dosadašnjih protesta u Novom Sadu.

Više hiljada građana prodefilovalo je Trgom slobode i Zmaj Jovinom ulicom, da bi poslednja tačka bila zgrada u kojoj sedi uredništvo RTV-a.

"Promene na televiziji evidentne"Urednica emisije "Radar" Marina Fratucan kaže da su promene na televizije posle smena primetne.

"Došlo je do promene, koje su posebno vidljive u centralnom Dnevniku u 17. One vesti koje su nekada bile važne, one se sada prećutkuju. Do promene uređivačke politike je došlo, uprkos najave da će RTV da radi "za dobrobit građana" i da ništa neće da se menja u uređivačkoj politici", kaže Fratucan.

Pokret Podrži RTV najavio je da će pojačati proteste zbog smenjivanja na RTV-u, jer nijedan od njihovih zahteva nije ispunjen i jer se na pokrajinskom javnom medijskom servisu "sve više i više sprovodi cenzura i manipulacija činjenicama".

"Poručujemo i da Inicijativa Podrži RTV više nije samo stvar urednika, novinara i zaposlenih na RTV-u koji su potpisali zahteve, već je prerasla u građanski pokret. Nećemo odustati sve dok pokrajinski javni servis ne počne ponovo da radi u interesu njegovih stvarnih vlasnika – građana Vojvodine i Srbije", naveo je taj pokret.

U maju, tokom samo jednog popodneva, smenjeno je 14 urednika i zaposlenih koji su bili zaduženi za informativni program u RTV-u, a nakon što je Upravni odbor smenio programskog direktora te medijske kuće Slobodana Arežinu i nakon što su ostavke podneli generalni direktor Srđan Mihajlović i glavna urednica Prvog programa televizije Marjana Jović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track