HLADNI RAT: Vučić ljut na Zapad
Foto: Fonet

Pozadina hitnog sastanka

HLADNI RAT: Vučić ljut na Zapad

Politika -

Premijer otkazao sastanke u Briselu i Njujorku zbog pritisaka na Srbiju. Zbog zategnutih odnosa juče razgovarao sa ambasadorima Kajlom Skatom i Majklom Davenportom

Odlaganjem posete Briselu i susreta sa američkim zvaničnicima, premijer Aleksandar Vučić želeo je da pošalje poruku zapadnim zemljama da neće tolerisati njihove pritiske, ocenjuju pojedini sagovornici Kurira.Vučić je tokom vikenda otkazao posetu Briselu zakazanu za 21. jun, kao i sve ranije ugovorene susrete sa američkim zvaničnicima, koji je trebalo da budu održani nakon njegovog odlaska u SAD prvim direktnim letom „Er Srbije“.Nije išlo glatkoPosle jučerašnjeg sastanka Vučića sa Skatom i Davenportom samo je šturo saopšteno da su „visoki zvaničnici dali snažnu podršku ekonomskim i političkim reformama vlade, kao i premijerovom cilju da pripremi Srbiju za pridruživanje EU 2020.“. Sudeći po izrazima njihovog lica, teško da je sastanak protekao glatko.„Diplomatski predstavnici dva najveća bilateralna donatora Srbije razgovarali su o svojoj posvećenosti realizaciji velikih programa saradnje, čiji prioriteti su usaglašeni s vladom. Premijer je ambasadorima Davenportu i Skotu zahvalio na podršci koju Srbiji pružaju na evropskom putu“, saopšteno je iz vlade.Komentarišući takav razvoj situacije, analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje:- Iza toga se krije nezadovoljstvo Beograda zbog stalnih pritisaka Zapada. Te se neformalno pusti glas da Srbija mora da se distancira od Republike Srpske, te se ponovo postavi pitanje Kosova, te se problematizuju odnosi s Rusijom. Mislim da je to uzrok otkazivanja susreta.Iako se satnica otkazivanja posete poklapa s formiranjem vlade, Anđelković ne vidi njihovu povezanost:Kina i Rusija- Zapad vrši pritisak i ispostavlja uslove koji su Vučiću došli preko glave. Onda je odgovor na to zatezanje odnosa tehničke vlade da možemo da se okrenemo i na drugu stranu. Dolazi nam kineski predsednik Si Đinping, ali i ruski premijer Dmitrij Medvedev, i imamo priliku za to.Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihajlo Crnobrnja za Kurir kaže da je u ovoj zamršenoj situaciji jedino očigledno da nešto ne valja.- Očigledno je došlo do nekog kurcšlusa. Ne verujem da će se ići ka daljem zaoštravanju. Uostalom, i ovaj sastanak pokazuje tu dobru nameru da se prevaziđe ova kriza. Nisam siguran ni ko je kome otkazao posete i sastanke, ali to može biti samo minus za Srbiju - smatra Crnobrnja.

Ipak dobrodošao u BriseluČEKAMO PREMIJERA ČIM FORMIRA VLADUBriselski zvaničnici juče su poručili da EU očekuje da novi premijer Srbije dođe u Brisel onog trenutka kad vlada u Beogradu bude formirana. Kako je objasnila portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić, redovni kontakti sa srpskim zvaničnicima su u toku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track