PLOTUNI I SVEČANI DOČEK ISPRED PALATE: Si Đinping se poklonio zastavi Srbije!
Foto: Printscreen

Drugi dan posete kineskog predsednika

PLOTUNI I SVEČANI DOČEK ISPRED PALATE: Si Đinping se poklonio zastavi Srbije!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom jutros je ispred Palate Srbija svečano dočekao kineskog predsednika Sija Đinpinga, koji sa suprugom boravi u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.

1 / 20 Foto: Dragana Udovičić

Uz himne obeju zemalja, crveni tepih i počasne plotune u čast gosta, dvojica predsednika izvršili su smotru Garde Vojske Srbije posle čega se kineski predsednik poklonio zastavi Republike Srbije, a potom rukovao s mandatarom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Narodne skupštine Majom Gojkovićem, ministrima i drugim visokim zvaničnicima naše zemlje.

10.45 - U toku su bilateralni razgovori dvojice predsednika sa delegacijama.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Kineski predsednik Si Đinping je u Palati Srbija opisao koliko mu je bio prijatan doček priređen juče u Beogradu - prvo dobrodošlica srpskih migova njegovom avionu, a potom i, kako je rekao, veličanstven doček na samom aerodromu.

UŽIVO FOTO POČEO SASTANAK U PALATI SRBIJA: Nikolić i Si razgovaraju u četiri oka

09.50 - Počeo susret dvojice predsednika u četiri oka posle kojeg je predsednik Nikolić izjavio je danas da su Srbija i Kina pouzdani partneri i prijateljske države i istakao da će iz tog prijateljstva svakako iskrsnuti i novi ekonomski odnosi.

"Srbija je zemlja kojoj ne treba nikakva pomoć, već samo pomoć da počne da radi i očekujemo da nam u tome pomognete. A onda ćemo da osvajamo sva tržišta. I vi i mi imamo mnogo prijatelja u svetu", rekao je Nikolić.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Inače, supruge dvojice predsednika imaju poseban program i po ulasku u Palatu odvojile su se od svojih muževa...

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

... koji će posle razgovora u četiri oka potpisati niz međudržavnih sporazuma.

AZIJSKA DŽEKI KENEDI: Kako je kineska prva dama postala popularnija od svog muža

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Prema današnjem programu posete, Si i Nikolić razgovaraće prvo u četiri oka, posle čega sledi bilateralni sastanak delegacija dve zemlje, potpisivanje sporazuma, nakon čega će Nikolić uručiti predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Prema protokolu, sledi obraćajnje medijima dva predsednika, a potom i odvojeni sastanci sa Vučićem i Gojković.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U nedelju će predsednici Nikolić i Si posetiti Železaru Smederevo koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gde će im domaćin biti premijer Aleksandar Vučić.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Za razliku od prvog dana posete, kada su u Palati bili prisutni uglavnom domaći novinari, u pres centru je danas kao u "košnici", pa osim beogradskih medija, izjave zvaničnika očekuju i kineski, ali i novinari iz drugih zemalja koji su akreditovani za ovaj događaj.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Prema informacijama iz Predsedništva Srbije, akreditovano je više od 800 medijskih radnika.Da je interesovanje medija za posetu predsednika Kine Srbiji veliko govore i jučerašnji izveštaji svetskih agencija, koje su između ostalog ocenile da Kina unapređuje odnose sa prijateljskom Srbijom.Kineskom predsedniku danas će biti priređen svečani doček ispred Palate Srbije, nakon čega će imati "tet a tet" sastanak sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Potom će biti održan sastanak dveju delegacija nakon čega će biti potpisano više od 20 međudržavnih sporazuma.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Podsetimo, prethodno je u petak, 17. juna, Si Đinping sa predsednikom Srbije položio kamen-temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu, otkrio spomenik kineskom filozofu Konfučiju, kao i table novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine. Dvojica predsednika položili su i cveće na spomenik službenicima ambasade Kine poginulim u NATO bombardovanju 1999, a posle podne su prošetali Kalemegdanom.

Si Đinping je prvi predsednik Kine koji dolazi u Beograd posle više od 30 godina, a njegova poseta ocenjuje se kao istorijska i na srpskoj i na kineskoj strani.

(EPK/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track