SI ĐINPING: U Srbiji se osećam kao kod kuće, a kad ste poslali migove...
Foto: Dragana Udovičić

Kineski predsednik u trodnevnoj poseti

SI ĐINPING: U Srbiji se osećam kao kod kuće, a kad ste poslali migove...

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Kine Si Đinping poručio je na sastanku sa delegacijom Srbije koju je predvodio predsednik Tomislav Nikolić da se u Srbiji oseća kao kod kuće.

"Danas počinje zvanični deo posete. Kada sam bio u avionu osetio sam prijateljstvo i osećaj vašeg naroda, vas i vlade prema Kini. Čim smo stigli primetili smo da ste poslali tri MiG-29 da nas dočekaju i čim sam stigao na aerodrom organizovali ste veličanstven doček. Juče smo imali divnu večeru sa vašom porodicom. Osećam se kao kod svoje kuće", rekao je Si Đinping, dodajući da je poseta Srbiji bila njegovo obećanje i obećanje kineskog naroda i vlade.

Dodao je da se u potpunosti slaže sa ocenama predsednika Srbije Tomislava Nikolića o bilateralnim odnosima i njegovim idejama i mišljenjima.

predsednik je podsetio da se sa Nikolićem sastao tri puta od 2003. godine, a poslednji put prošle godine, kada je Nikolić posetio Kinu i prisustvovao obeležavanju 70 godina od pobede kineskog naroda nad japanskim agresorom i pobede nad fašizmom, kada su i prestavnici Vojske Srbije učestvovali u vojnoj paradi u Pekingu.

"Tada smo iscrpno razmenili mišljenja o svim pitanjima. Od tada smatramo da su naši strateški partnerski odnosi na višem nivou, a time je udaren čvrsti temelj za uspostavljanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje", naglasio je Si.

Dodao je i da je Nikolić političar sa visokim prestižom, da je dosta uložio za interes svog naroda i domovine, te da je stari prijatelj Kine i kineskog naroda.

Nikolić je tom prilikom poručio da Srbija Kinu prima otvorenog srca i poželeo da se svi poslovi obave na obostrano zadovoljstvo. "Jos jednom vam zelim dobrodošlicu i da sve poslove obavite na obostrano zadovoljstvo. Srbija vas prima otvorenog srca i vi ste to prijateljstvo mogli da vidite od kako ste stupili na tle Srbije", rekao je Nikolić. Predsednik je rekao da Srbiji treba pružena ruka, ali da u njoj ne treba da bude novac, već šansa za naše ljude da rade.

"Novac se troši, a rad ga stvara", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da, uz dosadašnju ekonomsku saradnju i investiranje u infrastrukturu, ulazak Kineza u Železaru u Smederevu poslovni potez koji će za večnost učvrstiti ekonomske odnose dve zemlje. On je rekao da Kinu raduje ekonomski rast Kine i to što njihovi građani žive iz dana u dan sve bolje.

Nikolić je rekao da je Srbiji drago što Kina polako zauzima mesto koje joj pripada u svetskoj politici, zato što je, naveo je, svetu nedostajala velika sila koja se neće mešati u tuđu politiku i neće vojno rešavati svoje sukobe. "Mi se ponosimo prijateljstvom koje osećamo da vi gajite prema nama", rekao je Nikolić, navodeći da će se to prijateljstvo danas proširti na sveobuhvatno strateško partnerstvo, te da će biti potpisano više od 20 međudržavnih sporazuma.

To, rekao je, nije posledica nedovoljno razvojenih odnosa, nego novog razvoja u odnosima. Nikolić je rekao da veruje da je Si mudar čovek i da zna da Srbija ne glumi prijateljstvo i da ga ne formira za dan ili za godinu.

"Mi samo nastavljamo ono što su mudri ljudi pre nas odavno ustanovili između Kine i Srbije", rekao je Nikolić, podsetivši da će Si razgovarati i sa predsednikom i članovima vlade. On je dodao da "svi mi pomalo živimo po tragovima svojih predaka", a da su naši preci stvarali prijateljstvo sa Kinom.

Si: Srbija spremna da bude aktivni faktor u razvoju odnosa sa Kinom

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas u Beogradu da je Srbija spremna da bude aktivni, dugoročni i zdrav faktor u očuvanju razvoja kinesko-srpskih odnosa i da igra vodeću ulogu u saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope."Uveren sam da će moja državna poseta Srbiji biti u korist učvršćivanja tradicionalnog prijateljstva, unapređenja međusobnog političkog poverenja, produbljivanja uzajamne korisne saradnje i ostvarivanja zajedničkog razvoja i prosperiteta", izjavio je SI u Palati Srbija u Beogradu.Na zajeničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Si je rekao da podržava napore Srbije da postane članica EU i rekao da je Srbija sprema da bude most za zajedničku izgradnju četiri partnerstva mira, rasta, reforme i civilizacije između Kine i EU."Srpska strana podržava i aktivno učestvuje u inicijativi 'Jedan pojas, jedan put', i spremna je da igra vodeću ulogu u saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope", rekao je Si.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track