Političari u Srbiji ćute najduže!

Građani se od juče odmaraju od politike

Političari u Srbiji ćute najduže!

Politika -
Izborna tišina u Srbiji traje od četvrtka u ponoć do zatvaranja birališta

BEOGRAD - Srbi i Crnogorci najduže ćute.Izborna tišina, koja je počela u ponoć, a koja služi kako bi se biračima ostavilo vreme da bez uticaja i pritisaka odluče za koga će glasati, najduže traje u Srbiji i susednoj Crnoj Gori - od četvrtka u ponoć pa do nedelje u 20 sati, kada se zatvaraju birališta. U komšiluku najmanje miruju Makedonci, kod kojih je zabranjeno agitovanje za političke stranke samo na dan glasanja. Slovencima izborna tišina traje od petka u ponoć, a u Hrvatskoj i BiH traje 24 sata.

Iako je izborna tišina zakonom propisana, isti taj zakon nije predvideo nove medije. Tako su stranački vojnici iskoristili rupu i ne ostavljaju građane Srbije na miru ni u propisanoj tišini. Agitovanjem preko Fejsbuka, Tvitera, SMS poruka, pisama i telefona nije prekršen zakon, jer on to praktično nije ni predvideo. Zvanično, tišina u Srbiji počinje večeras u ponoć i traje do 20. maja u 20 sati, ali to ne garantuje da ćemo zaista i ostati u miru.

Zato Bojan Klačar iz Cesida kaže da je rešenje ili da se pooštri zakonska regulativa i zakonom obuhvate internet, telefon, pisma, ili da se skrati trajanje izborne tišine.

- Ona se ne može potpuno ukinuti, jer nije suvislo da se i na dan glasanja širi propaganda i agituje, ali može da se skrati samo na taj dan izbora, kao što je u mnogim zemljama u Evropi i svetu. Ako je već imamo i traje tri dana, neophodna je čvršća zakonska regulativa - kaže Klačar.

Inače, izborna tišina ne postoji u SAD, Nemačkoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Portugalu, na Islandu i Kipru.

(J. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track