AMBASADORKA SLOVAČKE: Otvaranje poglavlja 23 i 24 najkasnije u septembru
Foto: Shutterstock

Podrška

AMBASADORKA SLOVAČKE: Otvaranje poglavlja 23 i 24 najkasnije u septembru

Politika -

BEOGRAD - Srbija se za neka pregovaračka poglavlja veoma dobro pripremila, a otvaranje poglavlja 23 i 24 bi moglo da se dogodi u julu, najkasnije u septembru, izjavila je ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova.

Njena zemlja je u petak preuzela predsedavanje EU, a ambasadorka je za "Blic" rekla da bi bilo lepo da se do kraja tog šestomesečnog mandata sa Srbijom otvore i poglavlja 5 (javne nabavke), 20 (preduzetništvo i industrijska politika) i 25 (nauka i istraživanja).

Na pitanje da li situacija sa Velikom Britanijom i EU može da utiče na to da Rusija počne da širi svoje interese na zapadnom Balkanu, pa i u Srbiji, ona kaže da je baš na Balkanu jedan od pozitivnih primera uspešnog pridruživanja i integracije - a to je Crna Gora.

"Sigurna sam da će i Srbija pratiti ovaj dobar primer. Lično mislim da je u mnogim drugim poglavljima Srbija jako dobro pripremljena. Naravno, ponegde ima i problema, tako da moramo zajednički da radimo na svemu tome", kaže ona.

Odgovarajući na pitanje da li Srbija još dugo može da balansira između EU i Moskve, s kojom ima vrlo dobre odnose, Repčekova kaže da niko ne traži da se Srbija odriče tih odnosa jer ona sama odlučuje o njima i o svojoj spoljnoj politici.

"To je vaša odluka. Ako ste u mogućnosti da balansirate, a da to ne utiče na vašu evropsku politiku, to je sasvim u redu", kaže ona.

Na pitanje kako će Bregzit da se odrazi na pristupanje Srbije EU, ona navodi da bi moglo da se desi da utiče na proširenje zato što će sada prioriteti verovatno biti malo zamenjeni, što bi moglo da dovede do toga da se proces malo uspori, ali ne i da se zaustavi.

"Mi smo zemlja koja vrlo snažno podržava proširenje i uradićemo sve što je moguće da ga poguramo. Svi problemi su rešivi", kaže Repček.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track