Lunaček: Politika proširenja je u interesu Balkana i EU
Foto: Zorana Jevtic

Samit u Parizu

Lunaček: Politika proširenja je u interesu Balkana i EU

Politika -

PARIZ - Podsticanje politike širenja je u interesu država zapadnog Balkana i EU, a Samit u Parizu treba da podstakne ovaj proces u pravom trenutku, ocenila je danas u Parizu potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček.

„Samit u Parizu se održava u pravo vreme, jer je Bregzitom prouzrokovana nesigurnost u vezi procesa proširenja, koju može da umanji ovaj skup, pre nego što antievropsko raspoloženje u vezi Velike Britanije bude izazvalo nedoumice u zemljama zapadnog Balkana“, naglasila je ona na forumu civilnog društva.

Pre svega projekat razmene mladih, kao i proširenje Erasmus plus programa na region treba da se primene što pre i podstaknu proces pomirenja i upoznavanja, ukazala je Lunaček.

Ona je rekla da smatra da je veoma bitno da se u procesu proširenja poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, slobode medija i osnovnih tema, što pre otvore za zemlje regiona.Lunaček je ukazala na značaj uloge civilnog društva, rekavši da bi forum civilnog društva trebalo nastaviti i na četvrtom Samitu, čiji je domaćin Italija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track