SAMIT U PARIZU: Hrvati nam tražili pare za otvaranje poglavlja
Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Njihovo odustajanje neće biti besplatno

SAMIT U PARIZU: Hrvati nam tražili pare za otvaranje poglavlja

Politika -

BEOGRAD - Hrvatska je od Srbije tražila pare da ne bi kočila otvaranje poglavlja i put naše zemlje u EU. Naime, Hrvatska je tražila da se u pregovore EU sa Srbijom uvrsti pitanje isplate ratne odštete, što je postavila i kao uslov za otvaranje poglavlja.

Ipak, od toga se juče odustalo jer su evropski zvaničnici odbijali da se to bilateralno pitanje Beograda i Zagreba uopšte razmatra na putu Srbije ka EU.

- Zvaničnici u Briselu bili su besni kad su čuli novi uslov Zagreba. Pitanja reparacije nema nigde u evropskom pravu i ono se eventualno može pojaviti u sporazumu dve zemlje o prekidu rata. Hrvati su tražili da se obeštete žrtve rata i reši pitanje nestalih. Nije se navodila konkretna suma - tvrdi izvor lista.

Slovačka, koja predsedava EO od 1. jula, juče je vodila intenzivne razgovore s hrvatskim diplomatama od kojih je tražila saglasnost za usvajanje zajedničke pregovaračke pozicije EU, što je pretposlednji korak ka otvaranju poglavlja 23 i 24.

Tokom jučerašnjeg dana Hrvatska je pod pritiskom dala zeleno svetlo za otvaranje, što je i potvrdio Johanes Han.

Hrvati su prvo insistirali na punoj saradnji sa Hagom, većem pravu hrvatske manjine, pa su od toga lagano odustajali. Na kraju su tražili reparaciju, ali to njihovo odustajanje neće biti besplatno. Sigurno će tražiti nešto zauzvrat - smatra sagovornik.

Bez ikakvih daljih uslovljavanja saglasnost će danas dati i Velika Britanija.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track