SRBIJA IDE KA EU: Svih 28 članica podržalo otvaranje poglavlja 23!
Foto: Shutterstock

Zeleno svetlo iz Brisela za Srbiju

SRBIJA IDE KA EU: Svih 28 članica podržalo otvaranje poglavlja 23!

Politika -

BRISEL - Svih 28 članica EU dale su "zeleno svetlo" Srbiji za nastavak procesa pridruživanja ovoj organizaciji.

Kako do 17 časova nijedna od 28 zemalja članica nije uložila primedbu na nacrt teksta o zajedničkoj evropskoj pregovaračkoj poziciji za poglavlje 23 i zvanično je potvrđeno da je EU postigla konsenzus oko otvarnja novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, javlja izveštač iz sedišta EU.

Sastanak Radne grupe za proširenje i pregovore o pristupanju (COELA) Evropskog Saveta je završen. Na tom sastanku je i Hrvatska zvanično dala saglasnost na nacrt zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom.Verifikacija konsenzusa očekuje se u četvrtak, kada će biti održan sastanak ambasadora zemalja članica, a trebalo bi da bude zakazana i Međuvladina konferencija na kojoj bi Srbija otvorila nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

U diplomatskim izvorima u Briselu naglašavaju da je rezultat današnjeg sastanka i razgovora o otvaranju poglavlja 23 u najvećoj meri zasnovan na kompromisnom tekstu koji je juče postignut na Samitu EU i Zapadno-balkanskih lidera u Parizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track