Joksimović: Članstvo Srbije u EU ostaje strateški cilj
Foto: Zorana Jevtić

Ministarka za evropske integracije

Joksimović: Članstvo Srbije u EU ostaje strateški cilj

Politika -

BEOGRAD - Članstvo Srbije u EU ostaje strateško opredeljenje vlade, a da sam proces evropskih integracija treba posmatrati kao mehanizam za unutrašnje reforme države, istakla je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u razgovoru sa poslanikom Bundestaga SR Nemačke iz poslaničke grupe CDU/CSU Florijanom Hanom.

Joksimović je naglasila značaj nemačke nedvosmislene podrške za otvaranje reformskih poglavlja 23. i 24.

Sagovornici su se, kako se navodi u saopštenju iz tog resora, složili da se otvaranjem poglavlja nakon Bregzita šalje signal da će politika proširenja i dalje ostati aktuelna u EU.

Ministarka Joksimović i Florijan Han, koji dolazi iz Bavarske, jedne od najrazvijenijih pokrajina Nemačke, saglasili su se da je otvaranje poglavlja 23. i 24. i jačanje pravne države od izuztetne važnosti za unapređenje poslovne klime u Srbiji i privlačenje novih investicija.

Takođe, poslanik Han je izrazio podršku reformskom procesu koji vlada sprovodi i istakao da su vidljivi pozitivni rezulati uprkos svim izazovima koje taj proces donosi.

Joksimović je izrazila očekivanje da će u budućnosti biti još više nemačkih investicija u Srbiji.

Takođe, razgovarali su o nemačkoj razvojnoj pomoći i njenom značaju za Srbiju u proteklih petnaest godina, s obzirom da je Nemačka do sada, sa 1,6 milijardi evra, pomogla njen razvoj.

Govoreći o saradnji i odnosima u regionu, Florijan Han je pohvalio pristup i ulogu Srbije, liderstvo premijera Vučića i njegovu doslednost u porukama i potezima koji promovišu saradnju i stabilnost na prostoru zapadnog Balkana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track