KONFERENCIJA U BEOGRADU Dačić: Želimo u EU, ali nismo u mogućnosti da podržimo sve njene odluke
Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i zapadni Balkan"

KONFERENCIJA U BEOGRADU Dačić: Želimo u EU, ali nismo u mogućnosti da podržimo sve njene odluke

Politika -

Potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić istakao je danas da je doprinos Srbije zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU pogrešno meriti procentima pridruživanja i crno-belom slikom da se moramo odlučiti za jednu od strana, jer Srbija učešćem u mirovnim misijama i ulogom u regionu daje značajan doprinos toj zajedničkoj politici.

On je, govoreći na konferenciji, "Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i zapadni Balkan", naglasio da je to Srbija posebno dokazala i tokom prošlogodišnjeg predsedavanja OEBS.

Dačić je podvukao da je strateški prioritet Srbije - punopravno članstvo u EU - neupitan i mnogobrojno puta potvrđen.

Globalna strategija EU, kako je istakao, sa velikom paznjom je propraćena i u Srbiji, iako ona nije članica i nije bila uključena u njenu izradu.

Za Srbiju, kako je rekao, Strategija je bitna, pošto je zemlja započela pregovore o članstvu u EU, čiji je važan segment usaglašavanje sa politikom Unije.

"Svet, a time i EU, ali i zapadni Balkan, koji ima, ako ne ključnu, onda važnu ulogu u bezbednosti Unije, prolaze kroz velika iskušenja i izazove, kao što su terorizam, migracija, verski fanatizam, klimatske promene i druge", kazao je Dačić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Srbija se, prema njegovim rečima, do sada pokazala kao pouzdan i kredibilan partner u očuvanju stabilnosti na zapadnom Balkanu, ali i ublažavanju posledica migranstke krize, čiji je talas uzdrmao celu Evropu.

Ukazujući da se ne može isključiti da je migrantska kriza uticala na ishod referenduma u Velikoj Britaniji, Dačić je konstatovao da EU nije mogla u boljem trenutku da predstavi Globalnu strategiju.

Srbija je procesom skrininga u Poglavlju 21, koje se tice zajedničke spoljne i bezbednosne politike, za koju je nadležno Ministarstvo inostranih poslova, započela pregovore o ovoj oblasti, ukazao je on.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Srbija je od potpisivanja S SP 2008. započela proces usaglasasvnja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, iako je pravno bila obavezujuća od 2013. stupanjem na snagu tog dokumenta. Naš procenat pridruživanja iznosio je 99 odsto", rekao je Dačić.

Istovremeno je ukazao da je Srbija, prilikom donošenja odluka, imala u kontinuitetu konzistentant stav, a to je da nismo u ovoj fazi u mogućnosti da podržimo sve odluke EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track