AMBASADORKA FRANCUSKE MORO: Poglavlja 23 i 24 biće otvorena 18.jula
Foto: Beta Milan Obradovic

Pregovori Srbije i EU

AMBASADORKA FRANCUSKE MORO: Poglavlja 23 i 24 biće otvorena 18.jula

Politika -

BEOGRAD - Francuska ambasadorka u Beogradu Kristin Moro potvrdila je da će poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU biti otvorena u ponedeljak, 18. jula.

Ona je podsetila da je saglasnost o otvaranju tih poglavlja postignuta na nedavnom samitu u Parizu.

Ona je uoči početka prijema povodom 14. jula, nacionalnog praznika Francuske, rekla da je za Francusku bilo veoma značajno što je bila domaćin samita zemalja zapadnog Balkana, jer je to bila prilika da pokaže svoju posvećenost našem regionu.

Osvrnuvši se na saradnju između Francuske i Srbije tokom protekle godine, Moro je kazala da dve zemlje tesno sarađuju kada je reč o bezbednosnim izazovima, terorizmu, kontroli granica, borbi protiv kriminala.

"U Francuskoj opasnost od terorizma još nije prošla, posle napada na čijem se udaru našla prošle godine. Cenimo prijateljstvo koje dobijamo od Srbije, kako od zvaničnika tako i od stanovništva", istakla je ona.

Francuska ambasadorka je rekla da je u 2015. zabeležen pozitivan razvoj saradnje Francuske i Srbije i na ekonomskom planu.

Prema njenim rečima, trgovinska razmena između dve zemlje je povećana za 20 posto, u Srbiji je sve više francuskih investitora, a Francuska je sada šesti strani investitor u Srbiji i drugi u Vojvodini.

Moro je podvukla da su naše dve zemlje dobro sarađivale i u okviru priprema za samit o klimi koji je održan u decembru u Parizu i da je ta saradnja nastavljena, kako sa lokalnim vlastima tako i sa civilnim društvom. Ambasadorka je podsetila da je obeležena stogodišnjica dolaska srpske vojske na Krf, zašta je, kako je navela, inicijativu pokrenula francuska vojska.

Moro je rekla da Srbija i Francuska, kao i uvek, blisko sarađuju i na kulturnom planu, pri čemu je postignuto nekoliko dogovora o univerzitetskoj saradnji.

"Naš cilj je da mladi uvek budu u centru sarađe kako bi se pomoglo u njihovoj profesionalizaciji, da bi oni sutra mogli da pomognu Srbiji", poručila je Moro i navela da je na konferenciji u Parizu 4. jula izrađena takozvana Pozitivna agenda za mlade zapadnog Balkana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track