Analitičari: Nikolić predsednik, Tadić premijer

Analitičari: Nikolić predsednik, Tadić premijer

Politika -
Kohabitacija kao optimalnom rešenju eliminiše bilo koja mogućnost ucena, tvrde analitičari

BEOGRAD - Dan nakon što je Srbija izabrala Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, većina analitičara slaže se da njega i izvršnu vlast očekuje period kohabitacije, a slažu se i da je ishod izbora u dobroj meri uslovilo nezadovoljstvo građana ekonomskom situacijom, zbog čega se pitanje formiranja nove vlade postavlja kao najhitnije i najvažnije.

Ekonomski analitičar Miroslav Zdravković ocenjuje da je optimalno rešenje da vlast u narednom periodu funkcioniše na osnovu kohabitacije, u kojoj je predsednik Srbije Nikolić a, kako kaže, premijersko mesto trebalo bi da pripadne Borisu Tadiću.

"Najbolje je da se napravi dogovor u kome je (Boris) Tadić premijer, (Toma) Nikolić predsednik, a da li će se formirati vlada oko demokatskog bloka uopste ne razmišljam. Oni imaju izvesnost da formiraju vladu", rekao je Zdravković.

Za bivšeg predsednika i lidera DS Borisa Tadića to, međutim, nije ni izvesnost, nije čak ni opcija.

"Ja sigurno neću biti novi premijer", izjavio je Tadić odmah po okončanju drugog kruga predsedničkih izbora i dodao da o eventualnoj kohabitaciji neće da odlučuje samo DS, pošto vladu, kako je naveo, treba da formira više stranaka.

On je dodao i da su, prema njegovim informacijama, stranke privržene nastavku koalicije, te da će u tom slučaju biti kohabitacije, ali da on u njoj neće učestvovati.

"Prošla kohabitacija mi je bila dosta za ceo život", stavio je u nedelju uveče tačku na tu priču Tadić.

Zdravković, insistirajući na kohabitaciji kao optimalnom rešenju, ističe da je prednost te opcije što se eliminišse bilo koja mogućnost ucena.

"Takva konstelacija snaga, koja je sada poznata, ukloniće ucenjivački potencijal koji su stranke koristile. Zato do sada nije bio prisutan onaj drugi kreativni i kohezioni potencijal, već potencijal da se rastura i cepa", naglasio je Zdravković.

O kohabitaciji na sličan način govori i analitičar Vladimir Vuletić, koji veruje da će Vladu Srbije formirati partije koje su u drugom krugu izbora podržale lidera Demokratske stranke Borisa Tadića.

Vuletić smatra i da će u očekivano teškoj ekonomskoj situaciji biti značajno da li će ta kohabitacija biti mirna ili će se poltički život u Srbiji odvijati u uslovima poltičkih tenzija i nesuglasica.

"Vlada je ta koja vodi ekonomsku i socijalnu politiku, a na Nikoliću je da li će je podržavati ili neće", rekao je Vuletić.

O strahovima i jednih i drugih, u ovom slučaju pobednika i poraženih u drugom krugu, politički analitičar Nikola Jovanović kaže da je tu najbitnija poruka građana, a to je, po njegovom mišljenju, da žele jakog predsednika i vladu.

"Tako da novi predsednik Srbije ne treba da se uplaši pobede, niti oni koji su nezadovoljni treba da se uplaše pozraza. Jednostavno ovo je vreme za nove, sveže ideje i za hrabre ljude koji mogu da naprave taj kvalitetan iskorak", rekao je Jovanović u izjavi Tanjugu.

O vrstama savezništva razgovaraće se narednih dana, prema nekim informacijama socijalisti i naprednjaci već danas imali kontakte povodom eventualnog dogovora o budućoj vladi, mada većina analitičara tu varijantu pominje kao manje verovatnu.

Kohabitacija je ključna reč u analizama stručnjaka i onih koji se bave sastavom buduće vlade, mada politički analitičar Dušan Janjić ne isključuje mogućnost da se o podeli izvršne vlasti dogovore demokrate i naprednjaci.

Kako bilo, od te tri pomenute mogućnosti za formiranje buduće vlade, izvesno je za sada da je predsednica Parlamenta Slavica Đukić Dejanović potvrdila da dogovor DS i SPS o formiranju vlade ostaje aktuelan.

U takav dogovor veruje i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je Tanjugu izjavio da ne očekuje da će rezultat predsedničkih izbora uticati na formiranje vladajuće većine koja će, tvrdi, biti okupljena oko DS i SPS.

"Ja sam uveren da sama odluka da se pravi vlada toga tipa nije bila odluka koja je ovim na bilo koji način pomućena. Razlog je vrlo jednostavan, mi se nismo okuplili da formiramo vladu po svaku cenu, već da se napravi koalicija koja će povesti zemlju putem evropskih integracija. Ne vidim zašto bi se taj kurs, što se tiče vlade, menjao", izjavio je Čanak.

Prema njegovim rečima, treba insistirati na tome da novu Vladu Srbije formira ona parlamentarna većina koja je 6. maja dobila poverenje građana na izborima.

Nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer naglasio da je veoma važno da se što pre formira stabilna vlada, kao i parlament, odnosno institucije koje će se suočavati sa izazovima koji su pred Srbijom na ekonomskom planu, a u čemu, kako je rekao, građani imaju mnogo očekivanja.

Dežer je naveo da očekivanja osim građana ima i EU, a ona se mogu svesti na sledeću njegovu poruku:

"Srbija je nedavno dobila status kandidata za članstvo u EU. Želeli bismo da nastavimo dalje tim putem zajedno sa Srbijom, Nikolićem i novom vladom", kazao je on.

Goati:Tadić žrtveno jagnjeAnalitičar Vladimir Goati ocenio je danas da je predsednik Demokratske stranke Boris Tadić "žrtveno jagnje" loše vladajuće politike. "Predsednik DS bio je personifikacija i nekakva žrtva svega onoga što se očekivalo i što je mimoišlo partiju, tako da se sve sručilo na njega, počevši od ekonomskih problema na koje zaista Srbija nije imala mnogo uticaja, ali i dosta grešaka kojima je kumovala DS", rekao je Goati agenciji Beta. On je dodao da je greška bila između ostalog u neodlučnoj brobi protiv korupcije do jedne veoma loše reforme pravosudnog sistema. Govoreći o formiranju buduće vlade, on je rekao da naprednjaci imaju veoma slab koalicioni potencijal te da će vlada ostati ista kao što je i do sada bila. Goati je dodao da SNS može formirati vladu samo ako se desi neko čudo, ali je napomenuo i da se u Srbiji čuda dešavaju često. On je rekao da Tomislav Nikolić kao predsednik nema izvršnu vlast i da će predstavljati samo još jedan par očiju koji će pored NVO i manjina u parlamentu nadgledati rad Vlade Srbije, što uopšte nije loše jer je dosad sva vlast bila kocnentrisana u rukama jedne stranke. "Nikolićevo mišljenje će biti važno i neće moći nijedan mediji da ne saopšti neku kritiku, on će prosto biti još jedan par očiju koji nadgleda vladu", istakao je Goati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track