IZVRŠNA VLAST U FOTO-FINIŠU: Nova vlada 8. avgusta!
Foto: Marina Lopicić

Aleksandar Vučić ima imena svih ministara, među njima su i neka nova lica

IZVRŠNA VLAST U FOTO-FINIŠU: Nova vlada 8. avgusta!

Politika -

Selaković potpredsednik, Knežević se vraća u Nemanjinu, a biće formirana dva nova resora. Ministarstvu za vanredne situacije biće dodat sektor ekologije i zaštite okoline

Sve oči uprte su u mandatara Aleksandra Vučića zbog kalkulacija u vezi sa sastavom nove vlade Srbije, a velike su šanse da bude formirana 8. avgusta, saznaje Kurir.

Prema tvrdnjama odlično obaveštenog izvora, iako je izvesno da će ostati isti broj ministarstava, među njima će se naći dva nova resora - resor za lokalnu samoupravu i resor ekologije, koji će biti pripojen Ministarstvu za vanredne situacije.Govoreći o sastavu nove vlade, Vučić je poručio da će za njega biti najvažniji rad i rezultat.Smetaju mu sveznalice- U svom budućem kabinetu ne želim one koji neće da priznaju da ne znaju sve. Neću mediokritete i lenje bube, sveznalice, lezileboviće. Za mene je politika pitanje rezultata, a ne ljubavi i mržnje. I nije mi bitno da li nekog volim ili ne, nego da li on jeste ili nije u stanju nešto da uradi.

Zato što rezultat ne volim samo ja. Svi ga vole. I još važnije, svima je potreban. Tako da, ako govorimo o rečenici koja rešava pitanje sledeće vlade, ona neće imati nikakvih zareza niti stilskih figura, navodnika, pogotovo ne prideva. Biće kratka i prosta. Dve reči i jedan veznik. Rad i rezultat. I tačka - rekao je Vučić za jedan beogradski nedeljnik.Kako saznajemo, vlada će biti formirana 8. avgusta, a Vučić je finalizirao spiskove resora i imena.- Iako će ostati isti broj resora, velike su šanse da ministarstva ne budu ista. Tako bi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave moglo da bude podeljeno, i to tako što će se državna uprava pripojiti Ministarstvu pravde, koje bi trebalo da vodi Nikola Selaković, a da lokalna samouprava bude samostalni resor. Pitanje je ko će voditi, ali je činjenica da bi to olakšalo funkcionisanje opština - kaže naš izvor.On dodaje da većinu ministara muči neizvesnost da li će ostati u fotelji, ali i političari koji smatraju da su zaslužili šansu da uđu u te cipele.- Aktuelni ministar energetike Aleksandar Antić zabrinut je da će ostati bez funkcije. Najveću glavobolju mu zadaje aktuelni gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, jer je bio kod Vučića i ponudio za ministra ekologije. Jer, Antić je planirao da se, ako ne dobije energetiku, ubaci u ekologiju. Ovaj resor je u planu jer Srbija ima obavezu da potroši devet milijardi evra u roku od godina - kaže izvor Kurira.Od svih ministara u vladi, šestoro njih imaju sigurnu fotelju - Zorana Mihajlović, Nikola Selaković, Nebojša Stefanović, Rasim Ljajić, Dušan Vujović i Aleksandar Vulin. Kako je Kurir već pisao, Nemanjinu bi trebalo da „osveže“ gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović kao ministar poljoprivrede i Goran Knežević, kao ministar privrede.

Bojan Pajtić, koji je bio u SAD na konvenciji demokrata, izjavio je da kod američkih i evropskih sagovornika, s kojima se sreo, stvara priličnu nervozu okretanje Srbije ka Rusiji, a posebno ih brine „mešanje Rusije u formiranje nove vlade“. Pajtić je za Glas Amerike rekao da kod njih provejava bojazan da Srbija menja kurs.Dačić: Pajtić je licemerTvrdi da postoji nelagoda, posebno kod Amerikanaca, jer je mandatar nedelju dana posle izbora išao u Kremlj, a saopštenja Kremlja da se očekuje da u vladi budu predstavnici stranaka koje podržavaju dobre odnose s Rusijom, u SAD se smatra „neprimerenim mešanjem u unutrašnje poslove Srbije“:- Uz bazu u Nišu, uz zajedničke vežbe s ruskom vojskom usred krize u Ukrajini, sve stvara sliku okretanja Srbije ka Rusiji, što unosi nervozu u SAD i EU.Za lidera SPS Ivicu Dačića Pajtićeva izjava je neverovatno licemerje jer „dok su bili miljenici i eksponenti Zapada u Srbiji, DS nije smetalo da stranci utiču na formiranje vlade“.- Nije im smetalo kada su me 2008. zvali sa cele zapadne hemisfere da podržim Tadića, kao nije im smetao ni Papandreu, Štajnmajer, Aselborn, Moratinos, niti 2012. Ketrin Ešton, Riker i ostali - naveo je Dačić i upitao Pajtića što ne kaže da su sporazum o centru u Nišu potpisali Šojgu i Dačić pred Tadićem i Medvedevom.

Čekajući ekspozeO IMENIMA NAJPRE U STRANCIPre nego što Aleksandar Vučić pročita ekspoze, a novi ministri polože zakletvu u Skupštini Srbije, lider SNS će u okviru stranke predstaviti rešenja za kabinet. Imena novih ministara pročitaće prvo na sednici Predsedništva SNS, a onda i na sednici Glavnog odbora stranke. Tako je pre dve godine šef naprednjaka na sednici GO u Novom Sadu obelodanio kome je ukazao poverenje i imenovao ga za člana Nemanjine 11.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track