BAKIR VREĐA USRED SRBIJE: Izjednačio Srpsku i Sandžak
Foto: Printscreen

Lider SDA došao u Srbiju bez znanja vlasti u Beogradu

BAKIR VREĐA USRED SRBIJE: Izjednačio Srpsku i Sandžak

Politika -

Izetbegović juče izjavio da on može u Novi Pazar bez najave srpskoj vladi jer i Aleksandar Vučić ide u Banjaluku bez znanja Sarajeva

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović došao je juče u Novi Pazar, a da pre toga nije ni obavestio vladu Srbije o svom dolasku. Pritom, napravio je još veći diplomatski skandal izjavom u kojoj je izjednačio Republiku Srpsku, koja je entitet u BiH, sa Sandžakom, koji je samo region u Srbiji, što je izazvalo žestoke reakcije srpskih zvaničnika.Izetbegović je rekao da njegova poseta Novom Pazaru nije izbegavanje Beograda, te da se ne radi ni o kakvom diplomatskom skandalu. S njegovom posetom bili su upoznati, kako je rekao, domaćini u Novom Pazaru, a ne vlasti u Beogradu.

- Ne izbegavam Beograd, ja sam tamo bio nekoliko puta. Ovo je prva moja poseta Novom Pazaru nakon 26 godina. To što Beograd nije obavešten ne znači da ga zaobilazimo. Isto vam je to kao kad predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić posećuju Banjaluku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva - rekao je Izetbegović.Hitno sastanak vrha SNSŠef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je politika bošnjačkih zvaničnika iz BiH usmerena na destabilizaciju regiona i izazivanje sukoba sa Srbijom i srpskim narodom.- Srpska je međunarodno garantovani entitet, ravnopravan sa drugim entitetom, i srpski narod u BiH je međunarodno priznat kao ravnopravan i konstitutivni, zajedno sa druga dva. Specijalni odnosi Srbije i RS garantovani su Dejtonskim sporazumom. Zato je svako poređenje sa Novim Pazarom u stvari poziv na promenu ustavnog uređenja Srbije i grubo mešanje u naše unutrašnje poslove. Srbija to ne dozvoljava nikome, pa neće ni Izetbegoviću - naglasio je Dačić.Potpredsednik SNS Miloš Vučević izjavio je da od Aleksandra Vučića traži da u roku od 72 sata sazove sednicu Predsedništva SNS povodom izjave Izetbegovića da on u Novi Pazar dolazi isto kao Vučić u Banjaluku, kao i povodom drugih dešavanja u regionu poslednjih dana.Član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović ocenio je skandaloznom izjavu Izetbegovića:- Takvim tvrdnjama on je na najbrutalniji način pogazio Ustav BiH i Ustav Republike Srbije.On ističe da Izetbegović negirao da postoji entitet RS u BiH koji ima svoja prava usklađena sa Ustavom BiH i s Dejtonskim sporazumom.Ili je možda Izetbegović, naveo je Stefanović, izjavom želeo da nekim delovima Srbije da prava i status koji oni nemaju ni po Ustavu ni po međunarodnim zakonima, čime je na najgrublji način prekršio Ustav Republike Srbije - istakao je Stefanović.Aleksandar Vulin, ministar rada, poručio je da je Izetbegović, upoređujući Banjaluku i Novi Pazar, napravio diplomatski skandal, ali i pokazao svoje prave političke i ljudske namere. On je rekao da veruje da je vreme da i Vučić zauzme daleko čvršći stav prema Izetbegoviću i svima koji smatraju da srpsku pažnju i brigu za mir i stabilnost u regionu mogu da tumače kao slabost i nešto što treba upotrebiti protiv Srbije.- Banjaluka je glavni grad međunarodno priznatog entiteta nastalog kao posledica Dejtonskog sporazuma, dok je Novi Pazar samo jedan od gradova u Srbiji koji nema ni međunarodno priznanje, niti predstavlja entitet, niti na bilo koji drugi način može da se izdvoji od bilo kog drugog grada u Srbiji - naveo je Vulin.Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Izetbegovićeva izjava diplomatski skandal jer se radi o privatnoj poseti:- Praviti paralelu između Banjaluke, koja je glavni grad entiteta, i Sandžaka, koji je region, jeste diplomatski skandal.

Išao kod UgljaninaIzetbegović je u Novi Pazar doputovao zbog obeležavanja 26 godina postojanja SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, te predsedavanja sastankom Koordinacije sestrinskih stranaka SDA iz Sandžaka, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.Bakir Izetbegović rekao je da ranije nije dolazio u taj grad zbog političkih sukoba medu Bošnjacima Sandžaka i da nije hteo dodatno da zakomplikuje stvari, a da je sada pravi moment za posetu. Poznavaoci prilika u Novom Pazaru okarakterisali su ovu izjavu, te prisustvo predstavnika najvećih bošnjačkih stranaka iz tog grada na sastanku u BNV kao približavanje medu Bošnjacima Sandžaka.- SDA je izrastao u najvažniju stranku Bošnjaka na Balkanu, a Bošnjaci su postali politički faktor bez kojeg niko ne može praviti nikakve kalkulacije i donositi odluke za budućnost na Balkanu - kazao je Izetbegović.

Srbija traži istraguPROTEST ZBOG PALJENJA ZASTAVAMinistarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je juče protestnu notu ambasadoru BiH u Beogradu Lazaru Mirkiću zbog video-snimka na kojem dva neidentifikovana naoružana lica spaljuju dve državne zastave Srbije, uz pucanje iz vatrenog oružja i pevanje pesama izrazitog nacionalnog i islamskog, verskog naboja. MSP očekuje da nadležni organi BiH sprovedu hitnu istragu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja