CIRKUS U SKUPŠTINI: Maja Gojković poslanicima deli pelene!
Foto: Dragana Udovičić, Shutterstock

Pripreme za ginisovski ekspoze

CIRKUS U SKUPŠTINI: Maja Gojković poslanicima deli pelene!

Politika -

Parlamentarci smišljaju kako će izdržati bez hrane, ali i toaleta tokom 10 sati Vučićevog izlaganja plana za novu vladu, koji ima čak 300 strana

Pelene, burek i jogurt - ovo nije spisak za kupovinu, već deo plana koji su pojedini poslanici Skupštine Srbije spremili kako bi sledeće nedelje bez prekida slušali ekspoze mandatara Aleksandra Vučića!

Lider SRS Vojislav Šešelj kaže da je čuo da će naprednjaci deliti pelene i spreman je da ih nosi, dok su se poslanici PUPS nameračili da izdrže, pa makar i ne jeli ništa za to vreme!Mandatar Vučić otkrio je pre nekoliko dana da njegov ekspoze zasad ima 450 strana i da ima „slatke muke“ da ga smanji, jer bi inače bilo nemoguće da ga pročita. Lingvisti su sugerisali da bi čitanje ekspozea moglo potrajati i petnaest sati, vodeći se računicom da se za sat vremena može pročitati 20-30 stranica teksta. Ipak, uspeo je da ga smanji na 300.Nosiće i burekPre dve godine Vučić je tri sata čitao ekspoze, što je većina poslanika ispratila bez problema, a ovaj put šef radikala Vojislav Šešelj šaljivo kaže da je čuo da naprednjaci imaju ozbiljne pripreme.- Čuo sam da je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković za sve poslanike spremila „pampers“ pelene, pa ćemo ih navući i slušati ekspoze do mile volje. „Pampers“su spas! Što se tiče jela i pića, možemo da jedemo i u klupama. Spremićemo grickalice, ja ću poneti burek i šrtpkati ga ispod klupe! Pošto burek ne ide bez jogurta, kupiću i jogurt - šaljivo kaže Šešelj.Prošli put, šef socijalista Ivica Dačić je zbog poslovnih obaveza propustio deo Vučićevog govora. Inače poznat po tome što ga „ne drži mesto“, Dačić je sada ozbiljan u nameri da ekspoezu posveti punu pažnju.- Ko ne može da izdrži, i ne treba da bude u vladi - poručio je Dačić.Poslanik PUPS Konstantin Arsenović slatko se nasmejao kad je čuo koliko stranica zasad ima Vučićev govor i koliko sati sedenja u klupi ga možda čeka.- Videću kako će biti i koliko će govor trajati, ima da patim ako treba. Ako potraje 15 sati, biće to istorijski govor. Mogu i da gladujem ako treba da se gladuje, nije problem - kaže Arsenović.

Ispuniće ekspoze

Da će ekspoze biti svojevrstan program vlade, kao i da će oslikati pravac kojim će Srbija ići naredne četiri godine, podseća ministar unutrašnjih poslova i funkcioner SNS Nebojša Stefanović.- Vučić nije čovek koji stavlja fraze. Vlada će biti ubrzano formirana, a u ekspozeu mandatara ćete čuti šta je politika. To je neka vrsta programa vlade i mi smo se trudili da i prethodni ekspoze ispunimo. To je politika koju morate da poštujete, svi mi. I da građani čuju šta je to što će njihova zemlja raditi naredne četiri godine - naveo je on.

Svi naši ekspozeiCVETKOVIĆEV NAJKRAĆIEkspoze prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića imao je oko dvadeset stranica, a Vojislav Koštunica je 2004. godine pred poslanicima pročitao ekspoze od oko 15. Mirko Cvetković je zatim napisao još kraći ekspoze, od oko 13 stranica, a Ivica Dačić je 2012. godine spremio plan vlade od 30 stranica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track