Najnovije vesti

EKSKLUZIVNO GENERAL SEKULIĆ: Milošević je predao RS Krajinu uz pomoć Karadžića, Arkana i Stanišića!
Foto: Profimedia, Fonet/AP

Otkrio do sada nepoznate detalje

EKSKLUZIVNO GENERAL SEKULIĆ: Milošević je predao RS Krajinu uz pomoć Karadžića, Arkana i Stanišića!

Politika
01:26h

BEOGRAD - "Jovica Stanišić, bivši načelnik resora državne bezbednosti Srbije, bio je direktno nadređeni Željku Ražnatoviću Arkanu i njegovim "Tigrovima" koji su operisali na prostoru Hrvatske, a RS Krajinu je izdao državni vrh na čelu sa Slobodanom Miloševićem", tvrdi general Milisav Sekulić, član Generalštaba Srpske vojske Krajine.

General Sekulić, koji je svedok problematičnih odnosa između Vojske RSK i Generalštaba Vojske Jugoslavije, opisuje kako je pao Knin i ko je s kim sarađivao u ratu na prostorima Hrvatske i BiH.

"Na ratištu, uprkos velikoj fami, bila je samo jedna četa Arkanovih momaka. Ponašali su se paravojno i arogantno. On je nastupao sa pokrićem iz Beograda, jer mu je šef bio Jovica Stanišić, šef tajne policije u Srbiji. Međusobno su se na zapadnom delu fronta obračunavali I kriminalno ponašali. Vrbovali su najbolje oficire Srpske vojske Krajine, a kada su otišli odneli su ogromnu količinu oružja i opreme. Na njega nikada nismo mogli da računamo. To su mogli neki drugi", kaže general Sekulić.

On objašnjava da je beogradski režim lansirao priču da je Krajina izgubljena jer Vojska srpske Krajine nije htela da se bori, čekajući pomoć iz Srbije. Proglasili ih kukavicama, što je, kako tvrdi general, velila laž.

"Kapetan Dragan je imao legalnu jedinicu, najbolju u Krajini. Slabo hranjenu i obučenu vojsku popunjavao je dobrovoljcima i odlično radio na obuci. S druge strane, apetiti su rasli i učinjene su dve sudbonosne greške. Prvo, odlukom u Beogradu rešeno je da se razbije Peti korpus Armije BiH, kako bi srpske vojske iz Bosne i Krajine ovladale zapadnom Bosnom. Na čelo bi, u dogovoru sa Miloševićem, došao Fikret Abdić. Za tako nešto nije bilo vojničke logike. Dok se to radilo izgubljen je Kupres, što je bio uzrok pada Dravara, Glamoča, Ključa, Mrkonjić Grada i Jajca. Drugo, Tuđman i Karadžić su se pomagali. Najbolji primjer je operacija "Bljesak", maja 1995. godine u zapadnoj Slavoniji. Karadžić je izjavio da se neće mešati u odnose Hrvatske i RSK, čime je narod ostavio na cedilu", objašnjava general Sekulić.

General Sekulić tvrdi da je savetnik Franje Tuđmana Hrvoje Šarinić, bio istovremeno saradnik Slobodana Miloševića u borbi protiv muslimana u Bosni i Hercegovini, ali da o tome ćuti.

"Naređenje Milana Martića da se narod povlači, kada je počela "Oluja" avgusta 1995. godine, direktno je uticalo da se država tako brzo raspadne, a instrukcije su dobijene iz Beograda. General Mrkšić je odbio da reketira gradove u Hrvatskoj. Otkazao je poslušnost i Milanu Martiću, vrhovnom komandantu, što je klasičan državni udar. General Ratko Mladić je bio spreman da pomogne narodu u Krajini, ali dva dana pre napada na RSK, Radovan Karadžić je preimenovao Glavni štab VRS u Generalštab, pa je postao i vrhovni komandant. Mladić je tako eliminisan", evocira uspomene penzionisani general Sekulić.

(Slobodna Bosna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track