Najnovije vesti

Bivšem predsedniku plata, auto i kancelarija

Prava bivšeg šefa države

Bivšem predsedniku plata, auto i kancelarija

Politika
Ima pravo i na diplomatski pasoš, ali i obezbeđenje godinu dana po prestanku mandata ili duže ukoliko se oceni da je to opravdano

BEOGRAD - Bivši predsednici Srbije imaju pravo na počasni naziv "bivši predsednik Republike", naknadu plate, zatim kancelariju, savetnika i sekretara, službeni automobil sa vozačem i obezbeđenje godinu dana po prestanku mandata ili duže ukoliko se oceni da je to opravdano.

Takođe, bivši predsednik Republike ima pravo na diplomatski pasoš i na pristup arhivama iz vremena dok je bio na toj funkciji.

Pravo na počasni naziv "bivši predsednik Republike" imaju svi predsednici Srbije birani od 9. decembra 1990. godine, odnosno od održavanja prvih višestranačkih izbora, kao i predsednici Savezne Republike Jugoslavije i predsednici državne zajednice Srbija i Crna Gora koji su bili iz Srbije.

Bivši predsednik Republike ima pravo na naknadu plate u iznosu plate predsednika Republike dok se ne zaposli ili dok ne ispuni uslove za penziju, ali najviše šest meseci od dana kada mu je prestao mandat. Kasnije, dok se ne zaposli ili penzioniše, ima pravo na 80 odsto od plate koju je primao.

Zakonom je propisano i da tri meseca nakon isteka mandata, bivši predsednik može da se vrati na rad kod poslodavca kod koga mu miruje radni odnos zbog toga što je izabran na funkciju.

Bivši predsednik Republike ima pravo na kancelarijski prostor, na savetnika, sekretara i pravo na službeni automobil s vozačem onoliko dugo koliko je trajao njegov mandat predsednika. Međutim, on može da koristi službeni automobil s vozačem samo da bi obavio posao u svojstvu bivšeg predsednika Republike.

Bivši predsednik ima pravo da ga obezbeđuju policija i Vojska Srbije jednu godinu po prestanku mandata, u skladu s propisom Vlade.

Obezbeđenje može da se produži ako za to postoje opravdani razlozi i ako je bivši predsednik saglasan s tim. Takođe, nekadašnji šef države ima pravo na diplomatski pasoš kao i pravo na pristup arhivama iz vremena dok je vršio funkciju.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...