SRBIJA NA KORAK DO NOVE VLADE: Posebna skupštinska sednica počinje ekspozeom mandatara Vučića
Foto: Stefan Jokić

19 kandidata za ministre

SRBIJA NA KORAK DO NOVE VLADE: Posebna skupštinska sednica počinje ekspozeom mandatara Vučića

Politika -

Skupština Srbije počeće danas posebnu sednicu o izboru nove vlade, koja će imati 19 ministara, uključujući i tri ministra bez portfelja.

Vladu će predvoditi SNS, tri ministarske funkcije zauzeće koalicioni partneri iz SPS, dok će u vladi biti i nestranačke ličnosti. U novoj vladi koju je predložio mandatar Aleksandar Vučić biće osam novih ministara u odnosu na prethodnu, dok će šest ministara iz prethodnog sastava ostati bez te funkcije.

Predsednica parlamenta Maja Gojković očekuje sadržajnu i ozbiljnu raspravu o novoj vladi, a njen izbor do kraja nedelje.

Predstavljanje ekspozea će, prema najavi mandatara, trajati više sati, nakon čega će biti otvorena rasprava o programu vlade i izboru njenih članova, a po njenom završetku uslediće glasanje.

O izboru vlade u celini odlučuje Skupština Srbije tajnim glasanjem, osim ako se ne odluči da se glasa javno, prozivkom, a Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Mandat vlade teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, koja glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Posle položene zakletve, predsednik i članovi Vlade potpisuju tekst zakletve i predaju ga predsedniku Narodne skupštine.

Navodeći da za sada neće menjati zakone o vladi i ministarstvima, mandatar je najavio da će govoriti "onoliko koliko bude trebalo, a biće više sati", dodajući da se za to veoma marljivo i ozbiljno spremao te da je uveren je "to naša obaveza zbog građana".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track