SRPSKA LISTA: Tražimo da zaživi Zajednica srpskih opština na Kosmetu

Raseljeni u Crnoj Gori

SRPSKA LISTA: Tražimo da zaživi Zajednica srpskih opština na Kosmetu

Politika -

Raseljeni su istakli nezadovoljstvo činjenicom da se nisu stvorili uslovi za održiv povratak velike većine proteranih sa Kosova i Metohije, uprkos njihovom opredeljenju da se vrate na ognjišta ukoliko im se omogući istinska reintegracija u mestima ranijeg prebivališta

SUTOMORE - Predsednik Srpske liste sa Kosova i Metohije Slavko Simić, razgovarao je u Sutomoru i Podgorici sa čelnicima i aktivistima Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori i Udruženja „Kosmet“ o problemima sa kojima se suočava prognanička popupalcija u Crnoj Gori.

On je kancelarijama ove dve organizacije uručio i ranije obećanu pomoć u tehničkim sredstvima i kancelarijskom materijalu.

Tokom odvojenih sastanaka predstavanici raseljenih su Simiću saopštili kako su krajnje nezadovoljni svojim (ne)građanskim statusom u Crnoj Gori, iznoseći tvrdnje da su izloženi ozbiljnoj diskriminaciji kada je reč o pristupu građanskim i ljudskim pravima.

Takođe je naglašeno nezadovoljstvo činjenicom da se nisu stvorili uslovi za održiv povratak velike većine proteranih sa Kosova i Metohije, uprkos njihovom opredeljenju da se vrate na ognjišta ukoliko im se omogući istinska reintegracija u mestima ranijeg prebivališta.„To govori o neuspehu međunarodnih misija, u prvom redu Unmika i Kfora, čiji mandat je bio da omoguće bezbedan život svima u pokrajini, kao i povratak prognanima.

Iako na osnovu svega što smo do sada videli i doživeli više nismo optimisti, verujemo da pod pritiskom Brisela i dalje ima nade da zaživi Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji, kroz koju vidimo šansu da se realizuju i konkretni povratnički projekti – kazao je tokom susreta sa Simićem predsednik Saveza udruženja raseljenih u CG Milenko Jovanović.

Tokom sastanaka u Sutomoru i Podgorici konstatovano je kako je veoma dobro što Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, prištinsko Ministarstvo za zajednice i povratak i rukovodstvo Srpske liste u poslednje vreme imaju konkretnu saradnju sa krovnom raseljeničkom asocijacijom i što su učestale posete predstavnika ta tri subjekta kosmetskim raseljenicima u Crnoj Gori.

Raseljene u odmaralištu Ferijalnog saveza Kosova i Metohije u Sutomoru je posebno interosovalo kako napreduje projekat izgradnje naselja „Sunčana dolina“ na severu pokrajine.

Simić, koji je u poslednjih dvadesetak dana po drugi put među raseljenima u Crnoj Gori, upoznao je raseljene kako izgradnja „Sunčane doline“ teče planiranom dinamikom, navodeći da očekuje da se po završetku gradnje naselja u njemu nađe značajan broj raseljenih iz Crne Gore koji su rešeni da život sa svojim porodicama nastave na tom prostoru.Simić je nakon sastanka u Sutomoru podsetio da je danas trinaeseta godišnjica od ubistva srpskih dečaka na reci Bistrici u Goraždevcu, uputivši apel istražnim organima na Kosovu, a posebno predstavnicima Euleks misije, da konačno rasvetle ovaj zločin i počinioce privedu pravdi.

„To je minimum potrebnog da bi građani stekli institucionalno poverenje koje je veoma da bi kosmetski Srbi osećali sigurnost vladavinu prava koji bi bili stub i stimulacija povratka raseljenih i ostanka Srba koji žive na Kosovu i Metohiji – istakao je Simić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track