HAŠIM TAČI POSETIO SPOMENIK DEČAKA U GORAŽDEVCU: Izvinjavam se svima za sve žrtve rata
Foto: Printscreen Facebook

Pomen

HAŠIM TAČI POSETIO SPOMENIK DEČAKA U GORAŽDEVCU: Izvinjavam se svima za sve žrtve rata

Politika -

Kosovski predsednik Hašim Tači položio je danas u Goraždevcu venac na spomenik dvojici dečaka koji su pre 13 godina ubijeni rafalom iz automatskog oružja dok su se sa svojim vršnjacima kupali na reci Bistrici, a to je učinio dva dana nakon pomena ubijenim dečacima.

Tači je danas na svom Fejsbuk nalogu, uz objavljene fotografije na kojima on stoji ispred spomenika, poručio da je "pravo na život osnovno pravo za sve i nikada više niko neće moći da ubije igru i radost buduće dece na Kosovu".

On je istakao da su dvoje srpske dece "ubili kriminalci, a ne vlasti" i podsetio da je u tom napadu ranjeno još četvoro mladih.

"Danas se svim zajednicama još jednom izvinjavam za sve žrtve za vreme i posle rata", poručio je Tači, dodavši da treba prionuti na posao kako bi se svaki zločin rasvetlio i kaznio.

Kako je naglasio, zločin je zločin ko god da ga je nad bilo kim počinio i treba rasvetliti sudbinu svih nestalih Srba, Albanaca, Roma i pripadnika bilo koje druge zajednice.

"Svi smo odgovorni za delovanje u tom pravcu, odgovorni smo pred njihovim porodicama i budućnošću naše dece. Moramo pomoći jedni drugima", napisao je Tači na Fejsbuku, dodavši da je za iskreno pomirenje potrebna pravda.

"Pomirenje između Albanaca i Srba je moguće i dogodiće se. Taj korak znači mir za region", zaključio je kosovski predsednik.

U Goraždevcu je u subotu služen 13-godišnji pomen Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (12), koji su ubijeni rafalom iz automatskog oružja dok su se sa svojim vršnjacima kupali na reci Bistrici.

Počinioci ovog stravičnog zločina još uvek nisu pronađeni, a roditelji nastradale dece sve više gube nadu da će se to ikada dogoditi, javio je RTK2.

Tog kobnog 13. avgusta ranjeni su još jedan mladić i troje dece - Djorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Tači je i krajem jula položio venac na spomenik 14 žetelaca koji su pre 17 godina ubijeni u Starom Grackom kod Lipljana, a tada je to učinio par dana uoči godišnjice, jer su se porodice žrtava protivile njegovom činu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track