Za male stranke biće manje para

Za male stranke biće manje para

Politika -
Parlamentarne partije sa samo jednim poslanikom dobijaće mesečno pola miliona dinara iz državnog budžeta

BEOGRAD - Pukla računica.U novom srpskom parlamentu biće desetak onih koji se mogu podvesti pod pojam jedan čovek - jedna stranka. To su, između ostalih, Zaharije Trnavčević, Žarko Korać, Marijan Rističević, Olgica Batić, Aleksandar Vulin, Nikola Tulimirović (NOPO)... Sve njih od 1. jula „kači“ novi Zakon o finansiranju političkih partija, koji je im donosi dvostruko manje novca nego što je to dosad bio slučaj.

Ovu novinu za Kurir objašnjava Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija.

- Stari zakon, koji je na snazi do 1. jula, bio je povoljniji za male stranke, jer se 30 odsto svih predviđenih sredstava jednako raspoređivalo na sve parlamentarne stranke, imale one jednog ili 70 poslanika. Novi zakon je, međutim, bliži srazmernoj podeli, jer se kao osnov uzima broj dobijenih glasova, a ne poslaničkih mandata - navodi Nenadić.

Prema gruboj proceni, stranke sa samo jednim poslanikom od 1. jula će dobijati između 400.000 i 500.000 dinara mesečno (umesto dosadašnjih blizu milion dinara). Pritom će, kako objašnjava Nenadić, novac biti opredeljivan za liste koje su ušle u parlament.

- Na njima je da potom koalicionim sporazumima definišu koliko će novca dobiti svaka od članica koalicije - konstatuje Nenadić.

(R. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track