PALATA SRBIJA Vučić i Leven: Švedska je uvek podržavala Srbiju, nikada nije vršila pritisak na nas!
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Garda, himna i crveni tepih

PALATA SRBIJA Vučić i Leven: Švedska je uvek podržavala Srbiju, nikada nije vršila pritisak na nas!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Vlade Švedske Stefan Leven koji je doputovao u zvaničnu posetu Srbiji razgovarao je danas s premijerom Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija.

Za njega je priređen svečani doček isred Palate Srbija uz počasnu gardu, intoniranje himne i crveni tepih. Levena je dočekao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, posle čega se švedski premijer poklonio zastavi Srbije.

ŠVEDSKI PREMIJER STIGAO U BEOGRAD: Sa Vučićem prošetao po Kalemegdanu i Knez Mihailovoj

11.45 - Obraćanje premijera Vučića i Levena. Na početku zajedničkog obraćanja Vučić se zahvalio švedskom kolegi Levenu na poseti i podršci rekavši da je lično počastvovan njegovom posetom uz nadu da će ponovo doći u Beograd i ostati makar dan duže.

- Švedska je uvek podržavala Srbiju, nikada nije vršila pritisak na nas, i uvek se ponašala kao prijatelj sa željom da pomogne, rekao je Vučić u Palati Srbija zahvalivši se premijeru Levenu na takvom stavu. Premijer Srbije je dodao i da Srbija i Švedska imaju izuzetno dobre političke odnose.

Ekonomske teme

Vučić je dodao i da se nada većim ulaganjima švedskih firmi u Srbiju. Razgovarali su i Ikei, ali i ulaganjima mnogih drugih velikih švedskih kompanija. U Srbiji je prisutno 80 švedskih brendova među kojima su najveći Volvo, Skanija, H&M, a naredne godine sa radom počinje i jedan od svetski najpoznatijih proizvođača nameštaja Ikea. Vučić je dodao da je dolazak Ikee značajna stvar za Srbiju pogotovo što će veliki broj domaćih dobavljača raditi za njih.

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IKEU U SRBIJI Vučić: Prvo kupujem oklagiju i dasku za sečenje mesa!

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Švedski premijer Leven potom je rekao da je zahvalan što je imao tu čast da mu Vučić lično pokaže Beograd, kao i da se nada da će ponovo doći. Leven je rekao i da prepoznaje napredak koji je Vlada Srbije pokazala u naporima da reformiše zemlju. Švedski premijer je rekao i da mu je drago što su predstavnici švedskih firmi koji su došli u Beograd mogli da vide rezultate napretka u javnim finansijama i ekonomskoj izvesnosti.

- Srbija je uvek imala podršku Švedske na putu EU i želim da naglasim da je Švedska izabrala da bude članica EU ali ne i NATO i to dobro funkcioniše - rekao je premijer Leven naglasivši da će kada je reč o NATO Švedska ostati nesvrstana što nam to, kako je kazao,"odlično odgovara".

Leven je rekao i da je s Vučićem razgovarao o migrantima, privrednim temama, budućnosti Evrope ali i o regionalnoj i zajedničkoj bezbednosti ne samo u ekonomiji već i u evropskom kontekstu.

Vučić: Leven nije hteo da se vozi autom, hteo da se prošeta Beogradom

Na pitanje šta mu se sinoć najviše dopalo u Beogradu, Leven je rekao da je to bila jedna od najlepših dobrodošlica koje je imao - istorija, kultura...

- Pozitivno je bilo da sve to vidim, sinoć je bio dobar početak... pričano mi je o zemlji, Beogradu, išli smo i klub, čuli smo pesmu, videli ples, probali smo dobra vina iz Srbije... Definitvno, bih preporučio ljudima da posete Beograd - rekao je Leven.

Vučić je na Levenove utiske rekao da je reč o veoma skromnom čoveku koji nije hteo da se vozi automobilom nego da se prošeta da vidi Beograd, da ga upozna. Iako je bio umoran od puta posle posete Jordanu, on je insistirao da se prošeta, a koliko je skroman svedoči i izbor hotela zbog čega je i odabrao hotel Moskvu, naglasio je Vučić.

- Mogli smo mnogo da naučimo od Levena sinoć. Zahvalan sam mu što je sa nama proveo dovoljno vremena iako sam siguran da mu je bilo pomalo i dosadno i da je bio vrlo umoran posle puta u Jordan - ispričao je Vučić.

- Želimo više da sarađujemo sa Srbijom - rekao je Leven naglašavajući da su obojica odgovorni da svojim građanima obezbede pre svega mir i stabilnost. Na novinarsko pitanje kako mu se u smislu stabilnosti čini situacija na Balkanu, on je pohvalio zalaganja Srbije i Vučića da održi tu stabilnost.

"Nisam ja taj koji treba da kaže Srbiji kako da radi, mi možemo da pružimo podršku i mi podržavamo zalaganje Srbije kako bi se postigla stabilnost", rekao je Leven i poručio: "Ako ostanete fokusurani na to, a vidim da to premijer čini, pronaći ćete način".

- Neću da plačem nad sudbinom zemlje i da kritikujem druge, mi to ne radimo. Govorio sam o održanju i očuvanju mira i stabilnosti i rekao sam da će Srbija da učini sve što može da se to ostvari", rekao je Vučić i poručio da, ako ljudi imaju bolji život, nikome neće biti do sukoba, te da se nada da će i drugi da razmišljaju na taj način, jer je to jedina politika koja ima smisla. Vučić je rekao da je praktično odnos sa BiH bio glavna tema, kad je reč o regionu, jer, kako je primetio, svi osećaju gde ima najviše problema.

Foto: Printscreen Pink
Foto: Printscreen Pink

10.40 - Vučić se Levenu zahvalio na podrššci uz nadu za jačanje ekonomskih odnosa. "Nadam se jačanju naših ekonomskih odnosa posle ove posete", napisao je Vučić na zvaničnom Tviter nalogu, nakon sastanka sa švedskim premijerom koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Posle njihovog sastanka usledio je susret delegacija Srbije i Švedske.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

10.35 - Premijeri Vučić i Leven povukli se na razgovore u četiri oka. Zajedničko obraćanje medijima očekuje se u 11.30 sati.

10.25 - Premijer Vučić posle svečanog dočeka započeo razgovore u Palati Srbija sa švedskim kolegom Levenom.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Sa Vučićem u delegaciji su još i ministri državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, zatim ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, kao i ministar privrede Goran Knežević.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Posle razgovora Vučić-Leven planiran je sastanak delegacija Srbije i Švedske.

Leven će se sresti u Predsedništvu i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track