BDZS: Podizanje spomenika Miloševiću nas vraća u devedesete
Foto: Fonet

Zukorlićeva stranka se oštro protivi inicijativi socijalista

BDZS: Podizanje spomenika Miloševiću nas vraća u devedesete

Politika -

NOVI PAZAR - Portparol Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) Edin Đerlek rekao je danas da su izjave o podizanju spomenika i oslobađanju odgovornosti bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića neprihvatljive i u suprotnosti sa idejom pomirenja koju ova partija promoviše.

On je rekao da su ove izjave naročito neprihvatljive u vreme "ne tako dobrih odnosa" u regionu, kao i jer one dolaze od ministra spoljnih poslova Ivice Dačića čija "uloga kada je dijalog i pomirenje u pitanju, treba da bude od presudnog značaja".

"Mi smatramo da nas ovakve stvari samo vraćaju u 1990. godine, a istovremeno doprinose i težnjama onih struja koje žele da spreče dijalog i dobre odnose Srba i Bošnjaka. Ovo smeta i imidžu Srbije, ako uzmemo u obzir pogubnu Miloševićevu politiku i posledice koje i dan danas osećamo", rekao je Đerlek u ime partije koju prevodi Muamer Zukorlić.

Po nedavnom pisanju pojednih medija, u presudi Haškog tribunala bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću se navodi da nije bilo dovoljno dokaza da je Milošević bio saglasan sa stvaranjem etnički čiste teritorije.

Potom je počasni predsednik SPS i Miloševićev blizak saradnik Milutin Mrkonjić najavio da će tražiti da Miloševiću bude podignut spomenik, a taj predlog je podržao i lider SPS Ivica Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja