TAJNA DOKUMENTA SAD: Milošević hteo da svrgne Karadžića preko Mladića
Foto: Profimedia

Dosije o ratu u BiH

TAJNA DOKUMENTA SAD: Milošević hteo da svrgne Karadžića preko Mladića

Politika -

Bivši predsednik Srbije se 1995. poverio američkom diplomati da namerava uz pomoć generala da izvede puč i smeni lidera Srba u BiH

Bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević pred kraj rata nameravao je da preko generala Ratka Mladića izvede vojni udar kako bi svrgnuo tadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, otkrivaju dokumenti američkog Stejt departmenta s kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti.U poverenjuDiplomata Robert Frejzer, koji je u to vreme bio američki član Kontakt grupe, tvrdi u dopisu od 30. aprila 1995. da mu je ovaj plan u poverenju ispričao upravo Milošević.

- Milošević mi je kao nepokolebljivi protivnik Karadžića u poverenju rekao da zahteva od Mladića da izvede vojni puč i preuzme teritoriju bosanskih Srba. Milošević je rekao da je uverio Mladića da će se Kontakt grupa pobrinuti za njega i njegove saradnike ukoliko oni prihvate plan Kontakt grupe. (Nisam se protivio ovakvoj Miloševićevoj opasci) - navodi se u jednom od brojnih Frejzerovih pisama, koja su zavedena u dokumentaciji Stejt departmenta.Nekoliko meseci pre toga, na sastanku Kontakt grupe 24. novembra 1994, Milošević je, kako svedoči američki diplomata, obelodanio svoj plan kako će privoleti bosanske Srbe da sednu za pregovarački sto.- Radio je na tome da zaobiđe Karadžića i utiče direktno na parlament. Milošević računa da tamo, od 84 člana, ima njih 20 koji se s njim slažu i da bi, ako bi njih uspeo da ubedi da izađu i otvoreno podrže plan, skupio neophodna 43 glasa. Milošević planira da ovih 20 pozove u Beograd na sastanak. Na kraju, on se nada da će skupština biti sazvana izvan Pala, verovatno u Bijeljini - prepričao je Frejzer događaje iz 1994.Kad ga je na zajedničkom ručku u februaru 1995. pitao za Kosovo, američki diplomata opisuje kako je Milošević odjednom postao nadmen i odgovorio da je situacija mirna i normalna.

Albanci kao Meksikanci

- Tvrdeći da nije srpski nacionalista, Milošević je rekao da Albanci s Kosova koji sebe smatraju građanima Srbije nemaju problema i uporedio ih je sa Špancima u Teksasu... Tokom razgovora Milošević je često govorio: „Prestanite da nas gurate u zagrljaj Rusima“. Prilikom izlaska dobacio je da upravo ide da se vidi s Kozirevom (Andrej Kozirev, tada šef ruske diplomatije, prim. aut.) - navodi Frejzer.

I. Kljajić

Kako je Zapad gledao na ratSRPSKA I KRAJINA VAN KONTROLEFrejzer svedoči da je prilikom razgovora o priznavanju Bosne upozorio Miloševića da mnogo ljudi na Zapadu misli da je s bosanskim Srbima i Srbima iz Krajine stvorio „dva Frankenštajna koji su sada van njegove kontrole“.- Zamenjujući metafore, pitao sam ga da li stvarno poseduje konja kog pokušava nama da proda. Milošević je u odgovoru prošao kroz sve svoje probleme, mahao je pismom poglavara SPC i upozoravao: „Bog vam neće dozvoliti da priznate Bosnu“ - naveo je Frejzer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track