DONJA GRADINA: Vučić i članovi vlade doputovali u Republiku Srpsku
Foto: Zorana Jevtić

75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima

DONJA GRADINA: Vučić i članovi vlade doputovali u Republiku Srpsku

Politika -

BANJALUKA - Premijer Srbije Aleksandar Vučić i članovi vlade stigli su danas oko 18 sati na aerodrom u Banjaluci, odakle će otići u Donju Gradinu, gde se obeležava 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.

Premijera i članove vlade Srbije na aerodromu su dočekali predsednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predsednik RS Milorad Dodik, kao i članovi vlade Srpske.

U Spomen području Donja Gradina u 19.30 minuta počeće državna manifestacija povodom obeležavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.

Nakon istorijskog časa i recitala, skupu će se obratiti Vučić i Dodik.Donja Gradina bila je deo sistema ustaških koncentracionih logora, čije je središte bilo u Jasenovcu, u Hrvatskoj, koji je osnovan 21. avgusta 1941. godine.

Nakon više neuspešnih pokušaja proboja iz logora, preostali logoraši su 22. aprila 1945. učinili još jedan napad koji je doneo slobodu manjem broju njih.

Trupe jugoslovenske Druge armije ušle su u napušteni logor Jasenovac 2. maja iste godine.

Pre nego što su napustili logor u Jasenovcu, ustaše su likvidirale sve preostale zatočenike, devastirale deo građevina i pokušale da unište tragove svojih zločina, navodi se u saopštenju Odbora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track