Najnovije vesti

VEDRANA RUDAN ZA KURIR: Zoran Milanović je veliko glupo go.no!
Foto: Damir Dervišagić

Intervju, hrvatska spisateljica, bez dlake na jeziku o političarima

VEDRANA RUDAN ZA KURIR: Zoran Milanović je veliko glupo go.no!

Politika

Sram me je zemlje u kojoj je nekad ovo bilo premijer i nije mi jasno kako se u jeku predizborne kampanje mogao ukazati ovakav glupan i prostak

Hrvatska spisateljica Vedrana Rudan nije štedela reči u opisu predsednika SDP Zorana Milanovića, čiji je skandalozni govor na predizbornom skupu izazvao lavinu reakciju u celom regionu.

 

- Milanović je jedan prostak koji je uvredio ne samo naše susede nego i kompletnu hrvatsku pamet. Sram me je zemlje u kojoj je nekad ovo bilo premijer. On govori u svoje ime, ne u moje. Hrvatska je, nažalost, primitivna zemlja jer njome vladaju Milanovići. A sve bi moglo biti i drugačije i lepše. Vređa naše susede koji će nam doveka ostati susedi. Srbe naziva „šakom jada“, a Bosnu i Hercegovinu „big šitom“. To Veliko Go.no nikako da shvati da je u Hrvatskoj službeni jezik hrvatski - kaže Rudanova u intervjuu Kuriru.

Kako bi Hrvatska na ta njegova vređanja trebalo da reaguje?
- Šta čeka SDP? Umesto da se reši hejtera koji ne preza ni pred čim da bi postao premijer, prelazi preko njegovih s.anja kao da se ništa ne dešava. Tome se bolesniku „živo fućka za pozdrav ‚Za dom spremni‘“, preti Srbiji, vređa sve njene građane i svu hrvatsku pamet, čini sve da bi ovu lepu, malu zemlju zatrovao mržnjom. Zaista mi nije jasno kako se na našoj političkoj sceni u jeku kampanje mogao ukazati ovakav glupan. Da mu nisu svi doma, kako bi rekli moji čakavci, znamo odavno, ali sve bi trebalo imati svoje granice, pa i političko delovanje bahatog, nadrkanog mužjačine.

Otkud odjednom toliko mržnje?
- Čujte, mržnja između Srba i Hrvata ne postoji, ako govorimo o ljudima, a ne o političarima, jer oni nisu ljudi. Hrvati ne mrze Srbe i Srbi ne mrze Hrvate. Evo, upravo se vraćam iz Dalmacije i tamo imate Srba koliko vas volja i Hrvata isto tako. Skupa smo jeli, skupa smo pili, deca se skupa igraju i mržnje nema. Mržnja odgovara političarima, koji na takav način grabe nekakve poene kod nekakvih luđaka, dolaze na vlast i kradu. Eto.

Koliko daleko idu uvrede sa obe strane?
- Budemo realni, nikamo to nije otišlo. Rat u Jugoslaviji se dogodio kada je to Americi odgovaralo. Prema tome, ako Americi bude odgovarao ponovni rat Srbije i Hrvatske, rata će biti. Njima to ne odgovara jer imaju problema s Putinom. A naši političari su marionete i oni neće ništa napraviti što ne odgovara našim gospodarima. Evo, vaš predsednik, koji je bio i ostao četnik, osobno ga znam pa mogu tako o njemu, on nije osoba koja će odlučiti o bilo čemu. Isto kao što neće ni naša predsednica. To su lutke, jedna na koncu Amera, a druga bi htela biti na koncu Rusa, ali nije to baš tako jednostavno.


Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović otvoreno pokazuje ljubav prema Tompsonovoj muzici.
- Da vam kažem, hrvatska predsednica, i to sam sto puta rekla, žena je koja je došla iz NATO, ona je Amerikanka u Hrvatskoj. To što je ona rekla nema veze sa mnom i sa građanima Hrvatske. Ona je tu da štiti američke interese. E sad, kako će ih ona štititi, i to je pitanje, mislim da nije dovoljno pametna, a rekla bih ni maštovita da to sredi. Plaćenica.

Šta mislite o Vučiću?
- Meni se gadi i moja politička scena, pa mi ne treba dodatni stres. Moja jedina veza su prijatelji u Srbiji, oni mene obožavaju. Nisam profesionalni novinar, imam svoj blog gde iznosim svoje stavove. Mislim da je visok (Vučić), nekome je zgodan, meni nije. Eto, ako moram nešto da kažem. Dosta se promenio u retorici, bio je nekad žešći, sad nije.

IVANA ŠARONJIĆ

 

Nova knjiga
I MUŠKARCI MOGU BITI ŽRTVE

Muškarac u grlu?
- Moja nova knjiga. Izašla je pre nekoliko dana u izdanju „Lagune“ i kritičari misle da je do sada najbolja. Ljubavna priča o tome kako i muškarci mogu biti žrtve.Jadni.
- Da, baš jadni. Prvi put od Vedrane Rudan - siroti muškarci.

 

Milorad Dodik
predsednik RS
KOMPLEKSI

Milanović je po više osnova iskompleksiran političar i čovek. Živi pod teretom imena koje neodoljivo miriše na srpsko, gubi izbore, a ne shvata zašto. On pola dana živi kao partizan, a pola kao ustaša.

Bakir Izetbegović
član Predsedništva BiH
PREPOTENTAN

Izjavio je Milanović da u BiH nema s kim da razgovara. Što se mene tiče, ubuduće i nema. Milanović se svojom prepotencijom i arogancijom odlično uklapa u balkanski milje. On je političar koji ne pazi ni šta govori, ni šta radi.

Željko Komšić
Demokratski front (BiH)
NEUSPELI JALIJAŠ

To što on misli da je BiH „big šit“, misli i većina međunarodnih zvaničnika i diplomata u BiH, kao i širom Balkana. Ako ćemo pošteno, to misli i povelik broj Bosanaca i Hercegovaca. Milanović je samo pokazao da je „neuspeli jalijaš“.

Fahrudin Radončić
Savez za bolju budućnost (BiH)
IZGUBIĆE IZBORE

Izražavam nadu da će zbog poslednjih izjava Milanović pretrpeti poraz na izborima za Hrvatski sabor i pozivam građane BiH s hrvatskim državljanstvom da na izborima Milanoviću uskrate podršku.

Miro Kovač
šef diplomatije Hrvatske
SRBIJA KRIVA

Srbija je počela sukob kampanjom da Hrvatska „nešto blokira“, a Zagreb nikoga nije blokirao, već je hteo korektne odnose. Srbija Hrvatsku napada s nekim tezama o ustaštvu i NDH. To nije tema, tema je ono što oni moraju da urade da bi ušli u EU.

Igor Crnadak
šef diplomatije BiH
SVIMA DA SE IZVINI

Zoran Milanović morao bi svima da se izvini zbog uvredljivih izjava. To je apsolutno neprimereno, uvredljivo za BiH, za Srbiju, za srpski narod, čitav niz institucija, pojedinaca i država koje je uvredio.

Miodrag Linta
Savez Srba regiona
OČEKIVANA IZJAVA

Izjave Milanovića su uvredljive i bezobrazne, ali su očekivane, jer i Andrej Plenković i ostali lideri hrvatske desnice znaju da većina Hrvata gaji mržnju prema svemu što je srpsko i smatraju Srbe agresorima i zločincima.

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...