Najnovije vesti

MARKO ĐURIĆ O INCIDENU U MUŠUTIŠTU: Bezbednosna situacija na Kosovu je zapaljiva
Foto: Printscreen

Ekstremisti preko bilboda pozivali na okupljanje istomišljenika

MARKO ĐURIĆ O INCIDENU U MUŠUTIŠTU: Bezbednosna situacija na Kosovu je zapaljiva

Politika
12:06h

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da današnji izliv ekstremizma i neprikrivene mržnje prema srpskom narodu u Mušutištu svedoči koliko je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji zapaljiva ocenjujući da su brojni pripadnici albanske političke elite najglasniji ideolozi mržnje i ekstremizma na Kosovu i Metohiji.

Izliv ekstremizma u Mušuištu govori i o tome koliko je naša južna pokrajina daleko od izgradnje multietničkog demokratskog društva, naveo je Đurić u saopštenju i poručio da će "Srbi danas u Mušutištu, bez obzira na "dobrodošlicu" koja im je priređena, biti na liturgiji, jer se naš narod Bogu molio i u težim vremenima, ne zazirući ni od većih opasnosti".

"Pre nekoliko dana smo, nakon što su albanski ekstremisti postavili bilbord koji je bio javni poziv na današnje izlivanje mržnje prema Srbima, upozorili šta se sprema, i da su nadležni organi pravovremeno reagovali danas ne bismo bili svedoci scena koje podsećaju na one iz martovskog pogroma 2004. godine", ukazao je Đurić u saopštenju.

UŽIVO NE DAJU SRBIMA U SUVU REKU Albanci na juriš hoće da probiju kordon policije u Mušutištu!

On je istakao da oni koji predlažu da Savet bezbednosti UN prestane da se na tromesečnom nivou bavi analizom stanja na Kosovu i Metohiji treba da daju odgovor na pitanje da li je ovo navodna normalizacija na kojoj oni zasnivaju svoj predlog.

"Srbija ne vidi ništa normalno u masovnoj manifestaciji mržnje prema Srbima, koji žele samo da se, iz verskih i komemorativnih razloga, okupe na zgarištima svojih kuća i razvalini svoje crkve. Ako se Srbima ne dozvoljava čak ni to, o kakvoj perspektivi srpsko-albanskih odnosa danas možemo da razgovaramo", upitao je Đurić.

On je poručio i da bi Priština trebalo da zna da se mržnja ne može izlečiti suzavcem i pendrecima, već pozitivnim primerima, porukama pomirenja i kažnjavanjem podstrekača mržnje i etnički motivisanog nasilja, ali smatra da to nije realno očekivati, jer "brojni pripadnici albanske političke elite su najglasniji ideolozi mržnje i ekstremizma na Kosovu i Metohiji".

(FOTO: Printscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...