KOSTIĆ: SANU nije tu da ponavlja šta vlast misli
Foto: Beta/Miloš Miškov

Srbiji nema napretka ukoliko ne razmišljamo različito

KOSTIĆ: SANU nije tu da ponavlja šta vlast misli

Politika -

Srpska akademija nauka i umetnosti stoji na raspolaganju svakoj dobronamernoj srpskoj vlasti da kaže šta o nečemu misli, ali ne da ponavlja ono što vlast misli, izjavio je danas predsednik SANU Vladimir Kostić.

"Iskreno govoreći, od nas se to do sada nije ni tražilo", rekao je Kostić.

On je dodao da Srbiji nema napretka ukoliko ne počnemo da razmišljamo različito, ukoliko ne budemo jedni drugima oponirali i diskutovali o različitim stvarima, već insistiramo na "toj sabornosti u kojoj će nam sabornost doneti neko drugi, a mi kao papagaji ponavljati mantre".

"Kao čovek koji je uvek bio opoziciono nastrojen, duboko verujem da Srbija nije najgora zemlja na svetu. Moja generacija upropastila je mlađe kreirajući estetiku beznađa da ovde života nema. Ima ga, živi se", istakao je Kostić.

On primećuje da smo izgubili etiku rada i osećaj da se od rada može živeti.

"Moramo se vratiti radu kao jedinoj mogućoj osnovi iz koje će poteći nešto što bi trebalo da bude nova Srbija", rekao je Kostić.

On ocenjuje da je situacija u srpskom društvu veoma teška.

"Srbija je decenijama varana i napadana, kako iznutra, tako i spolja. Iako se često može čuti da smo primitivan i dozlaboga neprosvećen narod, u izvesnim istorijskim okolnostima upravo narod je pokazivao mnogo više bistrine nego njegova elita. Ja se još uvek nadam da će on tu bistrinu naći. Teško je, trebaće nam ogroman napor da krenemo napred, ali nisam pesimista", rekao je predsednik SANU.

(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track