ORHAN DRAGAŠ: Junker je svojim pismom preuzeo odgovornost za dalju destabilizaciju Balkana
Foto: Dado Djilas

Izjava direktora Međunarodnog instituta za bezbednost

ORHAN DRAGAŠ: Junker je svojim pismom preuzeo odgovornost za dalju destabilizaciju Balkana

Politika -

BEOGRAD - Povodom odgovora Predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera na pismo koje mu je premijer Vučić nedavno uputio povodom situacije u regionu i antisrpske politike, oglasio se Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost.

"Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker preuzeo je u ime EU odgovornost za eventualnu dalju destabilizaciju odnosa u regionu zapadnog Balkana, jer je u odgovoru na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića, sa puno neukusa i opasne ironije izbegao da označi krivce za tu destabilizaciju, a to su bez sumnje politički lideri u Hrvatskoj i u BiH.

Poznato je svima to što Junker teatralno ističe da su dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i pomirenje osnovni principi koje moraju poštovati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati za EU, kao što je nepobitna činjenica da sunce izlazi svakog jutra, ali je on bio dužan da imenuje one koji sistematski krše te principe. Time je propustio da autoritetom EU zaustavi opasnu destabilizaciju Balkana, što već podseća na ponašanje njegovih prethodnika na čelu EU od pre četvrt veka, saopštio je Dragaš i dodao:

" Indikativno je i to što predsednik Evropske komisije odgovara na alarmatnu poruku premijera Vučića tek nakon mesec dana, pokazujući time da uznemiravajuće ugrožavanje stabilnosti zapadnog Balkana ne uznemirava evropsku administraciju i njenog šefa u mesecu godišnjih odmora.

Regionalna stabilnost je poseban prioritet koji EU traži od Srbije i njenih suseda, ali po odgovoru Žana Kloda Junkera premijeru Vučiću postavlja se pitanje da li EU to zaista želi od zemalja zapadnog Balkana. Žan Klod Junker je propustio momenat da evropska načela o dobrosusedstvu i regionalnoj stabilnosti, kojih se Srbija dosledno pridržava i na kojima insistira, ponovo predoči onima koji ih krše i koji se nalaze u Zagrebu i Sarajevu. To bi bio jedini evropski odgovor koji je Junker mogao da pošalje u Beograd, ali je, nažalost, odlučio da teret destabilizacije regiona podeli ravnomerno na sve. EU, ovim stavom g. Junkera, krnji sopstveni autoritet na Balkanu i daje alibi za antievropske politike, koje se u regionu ponovo javljaju i na koje je premijer Srbije Vučić želeo da upozori EU., saopštio je Dragaš u svom pismu.

(E.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track