SRS I DSS: Podrška za referendum u Republici Srpskoj
Foto: Dado Đilas

Dejton ne dovodi u pitanje Dan RS

SRS I DSS: Podrška za referendum u Republici Srpskoj

Politika -

BEOGRAD - O referendumu u Republici Srpskoj oglasili su se i predstavnici pojedinih parlamentarnih stranaka u Srbiji. SRS podržava održavanje referenduma i smatra da isto treba da učini i Vlada u Beogradu. DSS takođe podržava odluku vlasti u RS, ali ocenjuje i da današnji sastanak služi u Beogradu služi Vučiću kao pokriće.

Demokratska stranka Srbije ocenila je da današnji sastanak zvaničnika Srbije i Republike Srpske povodom referenduma o Danu RS služi premijeru Srbije Aleksandru Vučiću za pravdanje da nije mogao ništa da učini po tom pitanju.

"Organizovana dramatizacija usmerena je ka domaćoj javnosti, a istovremeno će služiti i kao pokriće Aleksandru Vučiću pred zapadnim mentorima za pravdanje da ništa nije mogao da učini po tom pitanju", saopštila je stranka.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

DSS je ocenila i da je "održavanje noćne 'hitne konsultacije' državnog vrha Srbije, 'hitni' sastanak predsednika Vlade sa službama bezbednosti i 'hitan' poziv rukovodstvu RS na razgovor u Beogradu, banalan politički marketing".

Ta partija je dodala i da je održavanje referenduma o Danu Republike Srpske u skladu sa Ustavom RS i da zbog toga niko ne može da ga spreči, a da poziv Upravnog odbora Saveta za primenu mira u BiH da se ne održi ne predstavlja bilo kakvu novost i iznenađenje.

Šešelj: Dejton ne dovodi u pitanje Dan RS

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da ta stranka podržava najavljeni referendum o Danu Republike Srpske i dodao da rukovodstvo Srbije mora da pruži punu podršku i pomoć rukovodstvu RS u slučaju da dođe do pokušaja destabilizacije spolja.

"Taj praznik (Dan RS) je ustanovljen pre potpisivanja Dejtonskog sporazuma i Dejtonski sporazum ga nijednim svojim slovom ne dovodi u pitanje", naveo je Šešelj na konferenciji za novinare u sedištu stranke.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Kako je saopštila SRS, Šešelj je najavio da će ogranak njegove stranke učestvovati i na lokalnim izborima u RS 2. oktobra i da će radikali na izbore izaći pod sloganom "Srpsku u sigurne ruke".

Šešelj je ocenio da je veoma važno da svi Srbi iz Srebrenice podrže jedinog srpskog kandidata Mladena Grujičića, iza čije kandidature stoje sve srpske stranke, jer se u suprotnom može desiti da, kako je rekao, muslimanske stranke manipulacijama "zaskoče Srbe u broju glasova".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track