EKSKLUZIVNO ŠPIJUN PROGOVORIO Čedo Čolović: Sve mi je jasno, smestili su mi moji!
Foto: Nebojša Mandić

Šta je hrvatski tajni agent rekao kada su policajci došli po njega

EKSKLUZIVNO ŠPIJUN PROGOVORIO Čedo Čolović: Sve mi je jasno, smestili su mi moji!

Politika -

Penzionisani oficir Čedo Čolović (57) iz Ugrinovaca nije bio iznenađen hapšenjem, bilo mu je jasno da je pao zbog obaveštajaca s kojima je tajno kontaktirao proteklih 20 godina

BEOGRAD - Čedo Čolović (57), rodom iz Tepljuha kod Drniša, koji je u petak uhapšen u Beogradu jer je BIA otkrila da je godinama u Srbiji delovao kao hrvatski špijun, priznao je prilikom hapšenja da zna ko ga je otkucao!

- Sve mi je jasno, ništa ja nisam uradio. Namestili su me ovi moji - bilo je sve što je smireno rekao hrvatski špijun kada su mu operativci BIA u civilu i policajci saopštili da mora da krene s njima. On nije precizirao na koga misli, ali je, prema rečima našeg sagovornika upućenog u istragu, iskusnim operativcima odmah bilo jasno da misli na ljude s kojima je kontaktirao proteklih 20 godina.Krenuo za HrvatskuKako Kurir saznaje, penzionisanom kapetanu Vojske Republike Srpske Krajine lisice su stavljene u blizini autobuske stanice u Beogradu, u trenutku kada je krenuo da kupi kartu za Hrvatsku. Čolović se nije opirao hapšenju, niti je delovao iznenađeno zbog toga što su ga operativci opkolili.- Pokušao je da objasni da nema nameru da beži i da je samo planirao da u petak veče obiđe rodno selo u Dalmaciji. Međutim, sumnja se da je pokušao da pobegne posle dojave da je otkriven, naročito s obzirom na to da je u rodnom mestu bio i pre manje od mesec dana. Posle legitimisanja, on je u pratnji policajaca odveden u kuću u kojoj je godinama živeo u Ugrinovcima da bi prisustvovao njenom pretresu - otkriva sagovornik Kurira.Čolović je pokušao da umiri familiju i da im stavi do znanja da ne treba da brinu.Izvor Kurira kaže da Čolović u Srbiji nije bio zaposlen, već da je primao invalidsku penziju. U Beograd se, kako navodi, doselio 1990, ali je i posle toga povremeno odlazio na ratište u Krajinu, i to kao dobrovoljac.- U avgustu 1993. ranjen je u levu ruku granatom u naselju Žitnić, koje je u sastavu Drniša, i posle lečenja je otišao u invalidsku penziju sa 78 procenata telesnog oštećenja. Zvanično, nije se nigde više zaposlio, ali je redovno održavao kontakte s ljudima koje je poznavao još iz devedesetih. Sumnja se da je koristio kontakte kako bi prikupio strateški važne, uglavnom vojne podatke, koje je preko „kontakta“ prosleđivao hrvatskoj obaveštajnoj službi - otkriva on.

Pretres... Soba u kojoj je živeo osumnjičeni za špijunažu
Pretres... Soba u kojoj je živeo osumnjičeni za špijunažu

Nova hapšenjaKako navodi, kontakti sa interesantnim osobama zabeleženi su i dokazi prikupljeni protiv Čolovića dovoljno su jaki za njegovo zadržavanje iza rešetaka.- Sumnja se da ga je hrvatska služba vrbovala još u vreme rata i da je pristao da bude njihov agent u Srbiji u zamenu za to da mu ne diraju imovinu. Spekuliše se da je zauzvrat čak pomogao u podizanju nekoliko optužnica protiv srpskih boraca u Hrvatskoj - dodaje on.Sagovornik Kurira podseća da su hrvatske vlasti, iako je Čolović krajem devedesetih već uveliko živeo u Srbiji, čak četiri puta saslušavale i tada je najverovatnije ostvaren kontakt. Inače, Čolović se nikada nije ženio, niti ima dece, a državljanin je i Srbije i Hrvatske.

Smiljan Reljić, bivši šef hrvatske tajne službeNIJE MOGAO DA DOPRE DO VELIKIH TAJNIJedan od meštana Čolovićevog rodnog mesta kod Drniša izjavio je za hrvatsku televiziju da smatra da je špijuna vrbovao i angažovao Smiljan Reljić, nekadašnji direktor bivše hrvatske tajne službe, koji je iz istog mesta. Reljić je, međutim, rekao da Čolovića ne poznaje, ali da smatra da on nije čovek koji bi mogao da dopre do velikih državnih tajni.- To je čovek koji je pripadao partijskim strukturama pre devedesetih, pre demokratskih promena i na tome je gradio karijeru, on i članovi njegove porodice. Nakon toga se, kao velika većina takvih, priklonio pobunjenim Srbima i imao jednu važnih ulogu u njihovim strukturama na ovom prostoru - rekao je bivši obaveštajac.

Komšije iz DrnišaČOLOVIĆ JE PIRGAVI LJIGAVACČedo Čolović rodom je iz Tepljuha kod Drniša.- Čolović je bio na ratištu, pa je odmah nakon toga penzionisan. Koliko znamo, povremeno dolazi u Tepljuh, ali nam nije poznato da ovde ima kuću ili rođake - navela je prijateljica uhapšenog špijuna.Njegov poznanik iz Drniša kaže da zna da je dolazio pre dvadesetak dana.- Poznajem ga iz škole, ljigavac pirgavi - kazao je on kratko.

ReagovanjaTihomir OreškovićPREMIJER HRVATSKE BORIO SE NA SUPROTNOJ STRANIRazgovarao sam sa šefom Sigurnosno-obaveštajne agencije koji mi je rekao da uhapšeni nije hrvatski špijun - rekao je Orešković i optužio da je hapšenje verovatno „srpska provokacija“.Miro Kovač, šef diplomatijeTREĆERAZREDNA SAPUNICASmatram da je reč o trećerazrednoj epizodi sapunice. Rekao sam i kolegi Ivici Dačiću da mi ne želimo da učestvujemo u jeftinoj sapunici. To je neka vrsta cirkusa „Kolorado“.Zoran Milanović, lider sdpSKUPLJAO RECEPT ZA PLJESKAVICUNe vidim koje bi tajne skupljao hrvatski špijun u Beogradu, valjda recept za pljeskavicu - opet je bio „duhovit“ Milanović.

U štampanom izdanju KURIRA pročitajte:

MILOŠEVIĆ GA JE MRZEO: Dačić je najveći promašaj u SPS!

MILORAD DODIK ZA KURIR: Nisam ljigavac, neću nikom da klimam glavom

PORODICA UHAPŠENOG AGENTA: Naš Čedo nije špijun, pa on je ratovao za Srbiju

OPET U FOTELJI: Gašić će kontrolisati službe bezbednosti

BANKA NEĆE SIROMAŠNE: Sa minimalcem samo kredit do 3.000 evra

OBUKLA VENČANICU: Gastoz odveo Zoricu kod mame u Pariz!PUKLA TIKVA Muž poručio Dari: Vrati mi 150.000 evra i kola!

IZGUBIO OPKLADU: Bogdanović postao Teova sponzoruša!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track