OPOZICIJA IŠUTIRALA TADIĆA: Boris je luzer, nećemo ga za predsednika!
Foto: Dado Đilas

Ne žele bivšeg šefa države opet u fotelji

OPOZICIJA IŠUTIRALA TADIĆA: Boris je luzer, nećemo ga za predsednika!

Politika -

Izvisio za Andrićev venac Nakon što je lider SDS predložio zajedničkog kandidata za predsedničku trku, kolege iz opozicije mu stavile do znanja da to sigurno neće biti on

Lider SDS Boris Tadić nema šanse da dobije podršku „ujedinjene opozicije“, koju je pozvao na dogovor o zajedničkom kandidatu u trci za predsedničku fotelju sledeće godine, bar ako je suditi po izjavama opozicionih političara. Oni se listom zalažu da kandidat bude nestranačka ličnost i neko ko bi imao šanse da pobedi.Svi lideri opozicionih proevropskih partija saglasni su da učestvuju s jednim kandidatom na izborima za predsednika države, ali očigledno, kako nam kažu, Tadić ne dolazi u obzir.

Lider DS Bojan Pajtić tvrdi da je Tadićev predlog u skladu s onim za šta se i sam zalaže, ali smatra da bi kandidat trebalo da bude nestranačka ličnost.- Treba da postoji jedan kandidat, ličnost za koju izvesno znamo da je privržena ideji uređene države, vladavine prava, zaštiti svakog građanina koji je ekonomski i socijalno ugrožen. Mislim da je najrealnije da bude nestranački kandidat, da bi ga što širi korpus političkih stranaka podržao - zaključio je Pajtić, dok je njegov rival na budućim izborima u DS Dragan Šutanovac prilično tajanstven, te nije želeo mnogo da komentariše svog kuma Tadića, ali je kratko poručio da bi „svakako bilo dobro da demokratska opozicija ima zajedničkog kandidata“.- O tome ćemo razgovarati nakon 24. septembra - kaže kratko Šutanovac.To znači da, ukoliko postane predsednik DS, nije izvesno da li bi podržao Tadića, da li bi se i sam nudio ili bi podršku pružio nekom trećem.Lider Nove stranke Zoran Živković takođe smatra da bi opozicija trebalo da se ujedini, ali kategorično negira da bi Tadić imao šanse da ponovo uskoči u predsedničku fotelju.- Tadić nema šanse - kaže Živković, ne želeći dalje da komentariše lidera SDS kao mogućeg kandidata. On napominje da se Nova stranka zalaže da se predsednik bira u parlamentu iz redova nestranačkih ličnosti, ali da to sada neće biti izvodljivo.- Bilo bi dobro da demokratska opozicija ima jednog kandidata, i to kandidata koji ima šanse za pobedu. To bi trebalo da bude neko ko nema partijski dres i da prodemokratska i proevropska opozicija predloži neku javnu ličnost koja nema nikakvog političkog obeležja ili da bar nije među najvišim funkcionerima - smatra Živković.Lider ZZS Nebojša Zelenović kaže da potencijalni kandidat treba da ima „jednu odliku - politički kapacitet da pobedi na predsedničkim izborima“.- ZZS ima stav da je interes građana Srbije da proevropska opozicija stane iza jednog kandidata na predsedničkim izborima. Takođe, ZZS smatra da razgovore treba voditi i s drugim opozicionim strankama o ovom pitanju. Nećemo se javno izjašnjavati o kandidatima. ZZS će ove dogovore voditi u dobroj veri, s jasnom namerom da dođemo do dobre odluke - poručio je Zelenović.Boris Tadić nije hteo da komentariše to što ga kolege iz opozicije smatraju gubitnikom, te ga ne žele za zajedničkog predsedničkog kandidata.

Dragomir AnđelkovićTADIĆ NEMA PREDSTAVU O REALNOSTIAnalitičar Dragomir Anđelković smatra da je Tadić „čovek prošlosti“ i da njegov poziv znači da se nudi da bude kandidat na predsedničkim izborima.- Čak je toliko prevaziđen da ne shvata ni da terminologija koju koristi nema nikakvog smisla. On nema nikakve šanse, čak ni predstavu o realnosti - kaže Anđelković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track