IZLOŽBA O ISTORIJI KOSMETA U PARIZU: Kosovo je kulturno i civilizacijski naše
Foto: Tanjug

Ne prestaje borba za Unesko

IZLOŽBA O ISTORIJI KOSMETA U PARIZU: Kosovo je kulturno i civilizacijski naše

Politika -

PARIZ - U Parizu je večeras u Kulturnom centru Srbije otvorena izložba o razvoju kulture Kosova i Metohije od perioda antike do 20. veka. U prisutvu mnogobrojnih zvanica i uglednika iz kulturnog miljea Pariza, pred mnogobrojnim francuskim novinarima izložbu je otvorio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
O sadržaju i značaju izložbe "Kosovo i Metohija - 10 koraka" govorio je ambasador Srbije pri Unesko Darko Tanasković.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i ambasador Republike Srbije u Parizu Rajko Ristić, direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu Slavica Petrović, članovi diplomatskog kora, kao i ambasadori pri Unesku akreditovani u Parizu.

Izložba "Kosovo i Metohija - 10 koraka" objedinjuje opsežan pisani materijal, čiji su autori naši stručnjaci iz oblasti istorije, istorije umetnosti i arheologije, fotografije, ali i eksponate koje su ustupile brojne srpske institucije kulture, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Postavku su osmislili Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i Opština Zvečan. Izložba u Kulturnom centru Srbije u Parizu biće otvorena za posetioce do 18. septembra.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Đurić: Ne prestaje borba da Kosovo ne uđe u Unesko

Borba Srbije da Kosovo ne bude primljeno u Unesko neće prestati, poručio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u Parizu prilikom otvoranja izložbe "Kosovo i Metohija - 10 koraka".

"Naša borba neće prestati. Mi počivamo kao država i kao narod na KIM. Na tome počiva naš identitet, to je ono što ujedinjuje i okuplja Srbe u Beogradu, Boki Kotorskoj, Sidneju i gde god da žive širom sveta", rekao je Đurić ispred Kulturnog centra Srbije u francuskoj prestonici.Poručio je da će Srbija nastaviti da podstiče sve u međunarodnoj zajednici da se "upoznaju sa onim što je istina o našoj sudbini, našem životu i stradanju na KiM".

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Srbija, kako je rekao, ima na šta da bude ponosna i upravo to je večeras došla da predstavi francuskom narodu i intelektualnoj, političkoj i kulturnoj eliti, koja oblikuje sudbinu naših života.

"Ovde su danas prisutni predstavnici zemalja koje odlučuju i o sudbini KiM. U naredne dve nedelje oni će imati priliku da se uvere o srpskom istorijskom karakteru naše južne pokrajine, nauče nešto o našoj istoriji i tradiciji, i upoznaju se i sa stradanjem naših, ne samo duhovnih središta, nego i gradova kao što su Novo Brdo i druge lokacije, na kojima su od pamtiveka osnivane i postojale srpske države i dvorovi", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM istakao je da će na izložbi biti predstavljeni neki neprocenjivi eksponati, poput plašta i pečata kneza Lazara, odeće srpskih žena iz 12. i 13, veka, kopija tapija i povelja srpskih manastira koji, kako je ocenio, govore o tome da je to prostranstvo "protkano samom suštinom našeg nacionalnog identiteta".

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Tanasković: KiM je kulturno, civillizacijski naše

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je večeras prilikom otvaranja izložbe o istoriji kulturnog nasleđa Kosova i Metohije u Parizu da oni koji pokušavaju da nam otmu Kosovo takvu izložbu nikada ne mogu prirediti, jer nemaju čime.

"Naše je da ovakve izlozbe priređujemo i da na veoma visokom nivou, na moderan način predstavimo činjenicu da je Kosovo i Metohija suštinski naše, ali ne zato što mi kažemo da je naše, nego zato što je ono kulturno, tradicijski, civillizacijski naše", rekao je Tanasković i dodao da izložba - "Kosovo i Metohija - 10 koraka" - to i čini.

Kako kaže, to i nije politički problem, već je napravljen politički problem, jer se ne poštuju moral, istorija i pravo.

Tanasković je, za RTS, kazao i da je ogromno interesovanje za izložbu, kao i da je prisutno 30-ak ambasadora država, od kojih su neke priznale Kosovo, što je, ističe, veoma važno.

To, dodaje, predstavlja najbolji uvod u naše dalje zalaganje da, bez obizra na to da li će se Kosovo usuditi da ponovo traži prijem u Unesko ili ne, nastavimo na ovaj način da predstavljamo KiM kao svoju pokrajinu i kao kolevku naše duhovnosti i kulture.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track