PATRIJARH IRINEJ ZA KURIR: Papa neće kod Tačija
Foto: Reuters, AP

Predsednik Kosovo je Srbija obmanjuje javnost

PATRIJARH IRINEJ ZA KURIR: Papa neće kod Tačija

Politika -

Poglavar SPC kaže da mu katolički verski vođa nije pominjao da će priznati nezavisnost južne srpske pokrajine

Patrijarh srpski Irinej kaže za Kurir da mu nije poznato da će papa Franja posetiti Kosovo i da će Vatikan priznati njegovu nezavisnost, kako tvrdi kosovski predsednik Hašim Tači.On je bio pomalo zatečen ovom vešću kad smo ga pozvali, ali smatra da treba sačekati s reakcijom.- Ostaje da vidimo šta će papa Franja uraditi, jer nam je dosad pričao drugu priču. Vatikan nije priznao Kosovo, barem zasad. A ovu navodnu najavu da će doći na Kosovo možda samo pišu i Albanci - kaže patrijarh.Na pitanje kako bi Crkva reagovala kad bi ovaj sled događaja bio s vatikanske strane, patrijarh Irinej ne može još sa sigurnošću da zna.- To ćemo još videti, nećemo da trčimo pred rudu. Videćemo prvo šta će se dešavati - odgovorio je on.

Papa Franja organizovao je pre dva dana prijem za predsednika i premijera takozvane države Kosovo Hašima Tačija i Isu Mustafu, koji su kod vatikanskog poglavara bili u odvojenoj audijenciji, a kako prenose kosovski mediji, papa je najavio da će Vatikan priznati Kosovo.Prištinski portal Koha ditore preneo je da se Tači odmah nakon završenog sastanka pohvalio na svom Fejsbuk profilu da je papa najavio svoj dolazak na Kosovo kako bi „priznao realnost na Balkanu“.- Papa me je informisao o planovima da poseti Kosovo i prizna realnost na Balkanu - napisao je Tači.Prištinski portal naveo je da je papa s kosovskim funkcionerima razgovarao „o ulozi Kosova u izgradnji mira na Balkanu i ulozi Majke Tereze u uspostavljanju mira u svetu“.- Mustafina pres-služba navela je da je kosovski premijer zahvalio papi Franji na podršci Kosovu i njegovom narodu - piše Koha ditore.

Nema promene mišljenjaČVRSTA OBEĆANJA NIKOLIĆUPredsednik Srbije Tomislav Nikolić bio je prošle godine u poseti Vatikanu, gde je dobio čvrsto obećanje od pape Franje da neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.- Mislim da je čovek koji miri mnoge ljude i religije u svetu, ali nepomirljiv je u tom stavu - izjavio je tada Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track